Uutuuskirjasta lyhyesti: Matti Kassila – Suurten elokuvaohjaajien jäljillä

Matti Kassila – Suurten elokuvaohjaajien jäljillä
Teos 2012
Ilmestynyt 31.03.2012
192 sivua

 

 

 

Kolmannessa muistelmateoksessaan ohjaaja Matti Kassila, 88, keskittyy kertomaan omista suosikkielokuvistaan ja -ohjaajistaan sekä elokuvaan liittyvistä matkoista useisiin eri maihin, mm. Yhdysvaltoihin ja Neuvostoliittoon. Kirjan parasta antia ovatkin filmintekomatkat, jotka antavat uutta tietoa mm. sellaisten vähemmän tunnettujen filmien kuten Natalian (1979) synnystä.

Suosikkielokuviensa listaamisen ohella Kassila näkee runsaasti yhtymäkohtia itsensä ja Ingmar Bergmanin elämän ja elokuvien välillä. Risto Jarvasta hänellä ei sen sijaan ole paljoakaan hyvää sanottavaa.

Parhaiten teoksesta jää mieleen kirjailijan toive siitä, että esimerkiksi Frans Emil Sillanpään Ihmiset suviyössä -romaani (1934) filmattaisiin uudelleen. Sitä on vaikea käsittää, kun on nähnyt Valentin Vaalan vuonna 1948 valmistuneen mestarillisen filmatisoinnin, joka on yksi ohjaajansa ja aikakautensa parhaimmista elokuvista. Viimeinen asia, mitä suomalainen nykyelokuva tarvitsee, on uudelleenfilmatisointeja sellaisista aiheista, joista on jo tehty riittävän hyviä elokuvia. Huonoja, mutta hyvästä materiaalista tehtyjä elokuvia sen sijaan voisi filmata uudelleen, toivottavasti paremmalla menestyksellä.

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).