Molle – Rauni Mollbergin elämä ja elokuvat

Molle

»Olen jonkinlainen rikkinäinen ihminen.»
Rauni Mollberg

Vihatun ja rakastetun elokuvaohjaajan koko muotokuva.

Rauni Mollberg (1929-2007) on saanut lopultakin ansaitsemansa elämäkerran: humoristisen, rosoisen ja karkean. Sellaisen kuin Mollen elämä.

Rauni Mollberg oli pitkään elämää suurempi hahmo kansakunnan kaapin päällä, sitten jalustaltaan pudonnut suuruudenhullu, ja vielä kuoltuaan naisvihasta syytetty kummajainen. Kaikki nämä kuvat hänestä ovat tosia, mutta vain osittain.

Tietokirjailija Niko Jutila tarkentaa kuvaamme Mollesta. Hän on käynyt läpi valtavan haastattelumateriaalin ja elokuvaohjaajan henkilökohtaiset arkistot. Niiden kautta syntyy elävä ja monipolvinen tarina siitä, kuinka köyhän työläisperheen poika päätyi ensin teatterinäyttelijäksi, siitä televisioteatterin ohjaajaksi ja lopulta kansainvälistä mainetta niittäneeksi elokuvaohjaajaksi.

Molle on kuvaus taiteilijasta ja ihmisestä, jota sekä vihattiin että rakastettiin, usein yhtä aikaa.


Ilmestyi 25.1.2023 kovakantisena sekä ääni- ja sähkökirjoina.

Tilaa kovakantisena:

kirjalog adlib suomalainen akateeminen

 

"Nyt silmäkulmasta havaitsee niin kaihoisan kyyneleen kuin melankolisen toivonpilkkeenkin. Ja siksi tässä on merkittävä teos muutenkin kuin kotimaisen elokuvan menneisyyden hahmottajana."

– Johannes Valkola / Savon Sanomat 25.1.2023

"Jutila tuntee elokuvahistorian tarkasti ja osaa kuvata erityisesti 1970-luvun yhteiskunnallista ilmapiiriä, Mollbergin aikana ilmestyneitä elokuvia ja niistä käytyä keskustelua moniäänisesti [...] Jutila luo niin läheisen ja tarkan kuvan ohjaajan työstä, elämästä ja persoonallisuudesta, että tästä tulee lukijalle tuttavallisesti Molle. Toisin kuin monissa Mollbergistä julkaistuissa lehtijutuissa, teoksessa ei pyritä raadollisiin paljastuksiin hänen persoonastaan vaan annetaan puolueettomasti erilaisten ihmisten kertoa kokemuksiaan hänestä."

Anna Alatalo / Hämeen Sanomat 21.3.2023

"Molleen on koottu valtava määrä tietoa pitkältä uralta [...] Jutila on tehnyt tarkkaa työtä suurteosten tuotantojen vaiheiden kirjaamisessa."

Tero Kartastenpää / Helsingin Sanomat 25.1.2023

"Molle on esimerkillinen elämäkerta ja sen näkökulma tasapuolinen sekä kattava."

– Hannu Björkbacka, Keski-Pohjanmaa

"[..] on tuloksena niin täydellinen elämäkerta, että tuskin parempaan pystytään. [...] Jo alusta lähtien elämäkerturi tekee täydellistä työtä..."

Eero Marttinen / Kaleva

"Niko Jutilan tuore henkilökuva kotimaisen elokuvan legendasta Rauni Mollbergista sisältää jälleen rankkoja paljastuksia kiistanalaisen ohjaajan elämästä."

– Mikael Mattila / Ilta-Sanomat 26.1.2023

 

Lukunäyte

 

Kustantaja: WSOY
Sivuja: 512
ISBN: 9789510480571 (kovakantinen kirja)
9789510480595 (MP3-äänikirja)
9789510480588 (e-kirja / ePub 2)
Kirjastoluokka: 99.1 (asiaproosa, henkilökuvat, elämäkerrat)
Äänikirjan lukija: Markus Bäckman
Kannen suunnittelu: Martti Ruokonen
Kannen valokuva: Raimo Paananen

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).