Angry Birds -elokuva (2016) [Blu-ray]

angrybirdselokuvabluray

THE ANGRY BIRDS MOVIE
Yhdysvallat / Suomi 2016

Ohjaus: Fergal Reilly, Clay Kaytis
Käsikirjoitus: Jon Vitti; tarina Mikael Hed, Mikko Pöllä, John Cohen
Tuotanto: John Cohen, Catherine Winder; Mikael Hed / Rovio Animation Oy
Äänirooleissa: Jason Sudeikis, Josh Gad, Danny McBride, Maya Rudolph

1 tunti 37 minuuttia

Suomalaiset ovat aina osanneet juhlia sankareitaan ja pilkata näitä sen jälkeen, kun menestyksen suunta muuttuu. Angry Birds -mobiilipelin kehittäneen Rovio Entertainment Oy:n päätekijät ovat saaneet osansa molemmista, mutta itse kukin allekirjoittanutta myöden on joutunut toteamaan olleensa väärässä siinä, ettei tuossa pelissä olisi aineksia menestyselokuvaan – hyvään elokuvaan siinä ei näemmä ollutkaan.

Alkuperäisessä mobiilipelissä vihaiset linnut lentelivät päin erilaisia rakennelmia tarkoituksenaan tuhota ärsyttävät vihreät siat. Vihaiset linnut eivät osanneet tietenkään puhua, eivätkä siatkaan muuta kuin röhkiä. Elokuvassa tällainen ei ole suotavaa, joten nyt molemmat eläinkunnan edustajat osaavat puhua.

Rovion Mikael Hedin sekä John Cohenin ja Mikko Pöllän laatimaan tarinaan pohjautuva käsikirjoitus on 20th Century Foxin animaatioelokuvaosastolla työskennelleen Jon Vittin käsialaa. Tapahtumat sijoittuvat lintujen asuttamalle saarelle, jonka iloinen ja huoleton arki saa ylleen synkän pilven muutaman vihreän sian saavuttua saarelle. Pian käy ilmi, ettei näitä sikoja olekaan vain muutama, vaan koko laivalastillinen. Vihanhallintakurssille määrätty Red, omalaatuinen ja touhukas Chuck sekä aina välillä itsekseen räjähtelevä Bomb ovat tapahtumien keskiössä, yrittämässä selvittää sikojen aikeita ja siinä samalla hallita omia tunteitaan.

Angry Birds -elokuva ei sisällöllisesti eroa keskiverrosta animaatioelokuvasta mitenkään: se on yhtä epäoriginelli ja laskelmoitu kuin monet lajitoverinsa. Kokeneet tekijät ovat kuitenkin tienneet, miten tehdään ainakin yhden katselukerran ajan viihdyttävä ja vieläpä yleisöön uppoava elokuva. Vauhti on pidetty sellaisena, ettei katsoja ehdi ajatella elokuvan ohutta juonta. Muutamat oikein hyvät naurut elokuva tarjoaa; osa näistä hauskoista kohdista syntyy juuri silloin, kun elokuvan roolihahmot ovat juurillaan pelimaailmassa.

65–75 miljoonalla eurolla tuotettu Angry Birds -elokuva on suomalais-yhdysvaltalainen yhteistuotanto, vaikka suomalaisten osuus elokuvan taiteellisessa toteutustyössä on hyvin pieni. Rahoitus on kuitenkin tullut mitä ilmeisemmin juuri Suomesta. Näin ollen Angry Birds -elokuva ei ole ainoastaan suomalainen elokuva, vaan se on myöskin kaikkien aikojen ylivoimaisesti kallein suomalainen elokuva. Elokuvan budjetti, joka on kuitenkin pieni verrattuna esimerkiksi Pixarin ja Foxin animaatiostudioitten omiin, on sen verran suuri, että elokuvan tekninen taso on korkea.

tahtitahtitahtitahti2tahti2

 
LISÄMATERIAALI

Neljä lyhytelokuvaa, poistettuja kohtauksia, kuvagallerioita ym.


BLU-RAY-JULKAISU

  Julkaisija: Universal Sony
  Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
  Ääni: DTS-HD Master Audio 7.1; Dolby Digital 5.1 (suomi)
  Kuva: 16:9 (1.85:1)
  Levyjä: 1

s

blu ray dvd