Jättiläinen (2016) [Blu-ray]

jattilainen2016bd

JÄTTILÄINEN
Suomi 2016

Ohjaus: Aleksi Salmenperä
Käsikirjoitus: Pekko Pesonen
Tuotanto: Annika Sucksdorff, Aleksi Bardy / Helsinki filmi Oy
Pääosissa: Joonas Saartamo, Jani Volanen, Peter Franzén

1 tunti 36 minuuttia

Aleksi Salmenperän Jättiläistä valmisteltiin julkisuudelta salassa, niin paljon kuin se on Suomessa valtion laitoksen tukemalle elokuvalle mahdollista. Kaivos-työnimellä kulkeneesta elokuvasta ei juuri tietoja annettu, ja kun siitä lopulta jotain tiedotettiin, ainoa elokuvasta tietoja saanut taho oli sen yhteistyökumppanina toiminut sanomalehti. Liekö salailulla ollut vaikutusta siihen, että elokuvan yleisömenestys jäi melko vaatimattomaksi, mutta ainakaan elokuvan tasosta se ei ole voinut olla kiinni.

Pekko Pesosen (Napapiirin sankarit, Onnenonkija) ensimmäinen vakava kymmeneen vuoteen on hänen toinen yhteistyönsä Salmenperän kanssa; Pesonen käsikirjoitti Salmenperän esikoispitkän Lapsia ja aikuisia – kuinka niitä tehdään? (2004). Viimeistään Jättiläisen kohdalla kaksikon yhteistyö näyttää ainakin tulosten perusteella saumattomalta ja itsestään selvältä.

Viime vuosikymmenen puolelta alkava elokuva kertoo Talvivaaran kaivoksen perustamisvaiheista sekä yhtiötä johtaneen Pekka Perän (Jani Volanen) että nikkelikaivoksen ympäristölupahakemusta käsittelemään palkatun Jussin (Joonas Saartamo) silmin. Perä on lyhytpinnainen liikemies, joka näkee tilaisuuden tehdä paljon rahaa. Jussi on juuri päässyt koulun penkiltä, vaimonsa (Elena Leeve) kanssa perheen perustanut tavallinen kaupunkilaismies, joka ottaa vastaan hyvän viran ELY-keskuksesta häikäilemättömän Raimon (Peter Franzén) alaisena. Mukava palkka ja siisti sisätyö on Jussin mieleen ja Raimokin vaikuttaa reilulta pomolta, mutta pian Jussi ymmärtää, että Talvivaaran lupa-asioissa vähätellään kaivoksen mukanaan tuomia ympäristöriskejä. Jussin ikäväksi yleinen ilmapiiri on sellainen, ettei epämiellyttävä totuus tunnu kiinnostavan ketään.

Jättiläisen on kuvannut Tuomo Hutri, joka kuvasi myös Salmenperän viisi aiempaa näytelmäelokuvaa. Myös leikkaaja Samu Heikkilä on Salmenperän vanha työkumppani. Jatkuva yhteistyö samojen tekijöiden kanssa synnyttää yhä parempia tuloksia, joskaan Jättiläistä paremmaksi on enää vaikea panna tekniikan ja jämäkän tarinankerronnan osalta. Salmenperä rakentaa Pesosen turhuuksista riisutusta käsikirjoituksesta pienen jännitysnäytelmän silkan draaman sijaan. Tehokkuutta lisäävät loistavasti kirjoitettu, luonteva dialogi, Ville Tantun musiikki ja leikkaustapa: varsinkin elokuvan alkupuolella saatetaan leikata seuraavaan kuvaan kesken lauseen, jos kaikki oleellinen on jo sanottu. Tämä kaikki on tehty siten, että katsoja pysyy hyvin kärryillä tapahtuneessa, mutta myöskin valppaana ja kiinnostuneena.

Vaikka Jättiläinen on kerrottu rikostarinan tyyliin, siinä on jatkuvalla poliisikuulustelulla tarinankerronnallisesti oleellinen osa ja kyse on nimenomaan jännityselokuvasta, ei se istu tavallisen rikoselokuvan muottiin. Siitä huolimatta Salmenperän elokuva on tähänastisista tuoreista suomalaisista elokuvista kaikkein lähimpänä ruotsalaisten, norjalaisten ja tanskalaisten A-luokan rikoselokuvien tasoa. Elokuvan lopetus on hyvin suomalainen.

tahtitahtitahtitahtitahti2

 
LISÄMATERIAALI

Salmenperän ja Pesosen kommenttiraita sekä elokuvan traileri.


BLU-RAY-JULKAISU

  Julkaisija: Nordisk Film
  Tekstitys: Suomi heikkokuuloisille, englanti, ruotsi
  Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
  Kuva: 16:9 (2.35:1)
  Levyjä: 1

12

blu ray dvd