Valentin Vaalalle perustettiin nimikkoelokuvajuhlat Vaalaan – taiteellisena johtajana Markku Pölönen

valentinvaalaihmisetsuviyossa1
Valentin Vaala. Kuva: KAVI

Pohjoispohjanmaalaisessa Vaalan kunnassa järjestetään elokuun 5.–7. päivinä elokuvaohjaaja Valentin Vaalan mukaan nimetyt elokuvajuhlat, joiden taiteellisena johtajana toimii Markku Pölönen. Ensimmäisten Vaala-festivaalien ohjelmistossa on kymmenen Vaalan ohjaamaa elokuvaa vuosilta 1929–1961. Kaikki elokuvat esitetään vanhoina 35 mm:n kopioina.

Vaalan Veturitalleille pystytettävässä väliaikaisessa elokuvateatterissa pyörivien elokuvien lisäksi yleisölle on tarjolla luentoja. Elokuvatutkija Kimmo Laine esitelmöi Vaalasta ja Jaakko Seppälä maaseutu- ja kaupunkielokuvista. Heikki Kujanpää pitää esitelmän, jossa vertaillaan F. E. Sillanpään Ihmiset suviyössä -romaanin yhtä kohtausta kolmessa eri muodossa: romaanina, Vaalan elokuvana ja Vaalan kesäteatterin esityksenä.

Elokuvaohjelmiston vanhin edustaja on Mustalaishurmaaja (1929), 19-vuotiaan Vaalan uran toinen elokuva, jossa Teuvo Tulio jäljittelee Rudolph ValentinoaAnsa Ikonen sai kiittää Valentin Vaalaa elokuvaurastaan ja Suomen kansa siitä, että Vaala keksi panna Ikosen ja Tauno Palon yhteen Kaikki rakastavat -elokuvaan (1935). Sen lisäksi festivaalin ohjelmistossa ovat komediahelmi Vaimoke (1936) ja Koskenlaskijan morsian (1937).

Vaalan keskeisimmät feministiset elokuvat, Juurakon Hulda (1937) ja Loviisa – Niskavuoren nuori emäntä (1946), ovat nekin ohjelmistossa, samoin Vaalan uran kenties hienoin saavutus, Ihmiset suviyössä (1948). Mika Waltarin näytelmiin pohjautuvat Gabriel, tule takaisin (1951) ja Omena putoaa (1952) sekä Vaalan toiseksi viimeinen ohjaustyö, väsynyt värikomedia Nuoruus vauhdissa (1961) ovat Vaala-festivaalin tuoreimmat teokset.

sinutminatahdon1still
Tuottaja Risto Orko ja ohjaaja Valentin Vaala elokuvan Sinut minä tahdon (1949) kuvauksissa. Kuva: KAVI

Valentin Vaala (1909–1976), syntymänimeltään Valentin Ivanoff, oli suuriruhtinaskunnan aikaan Helsinkiin asettuneen venäläisen yrittäjäperheen poika. Teini-ikäisenä Vaala ystävystyi vielä eksoottisempaa syntyperää olleen Teuvo Tulion, silloisen Theodor Tugain, kanssa. Tulion äidin ja isäpuolen kautta pojat saivat rahoitettua ensimmäiset elokuvakokeilunsa ja myös ensimmäiset koko illan elokuvansa 1920-luvun lopulla. Ohjaajana Vaala eteni työssään harppauksin, ja muutaman täysiverisen ammattilaistyön jälkeen hänet palkattiin Suomi-Filmi Oy:n ohjaajaksi, missä toimessa hän jatkoi siihen saakka, kunnes Vaalan aikanaan palkannutkin Risto Orko pakotti hänet eläkkeelle.

Vaala ohjasi kaikkiaan 44 pitkää elokuvaa ja voitti neljä Jussia. Elokuvaohjaajana hän oli suomalaisen elokuvan studiokauden lahjakkain yhdessä Matti Kassilan kanssa, taiteenlajinsa eri osa-alueet läpikotaisin hallinnut mestari.

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).