Tuotantotukea jaettiin mm. Klaus Härön suurelokuvalle, Mielensäpahoittaja 4:lle ja Dingo-elokuvalle

klausharo tuomomanninen
Klaus Härö. Kuva: Tuomo Manninen

Suomen elokuvasäätiö myönsi maaliskuussa tuotantotuen seitsemälle koko illan kotimaiselle näytelmäelokuvalle. Suurimman tuen, 850 000 euroa, sai Jenni Toivoniemen ohjaama ja Tekele Productions Oy:n tuottama Perhonen, joka on "kesäiseen maakunta-Suomeen" sijoittuva komedia isän ja tyttären suhteesta. Anna Brotkinin käsikirjoittama elokuva on Toivoniemen toinen pitkä ohjaustyö Seurapelin (2020) jälkeen. Tuotannon kokonaisbudjetti on 1,56 miljoonaa euroa.

Toiseksi suurimman tuotantotuen, 800 000 euroa, sai MRP Matila Röhr Productions Oy:n Ei koskaan yksin, joka on suurelokuva juutalaispakolaisia auttaneesta Abraham Stilleristä. Tuottaja Ilkka Matila ja ohjaaja Klaus Härö ovat kehitelleet elokuvaa vuosikausia. Härö on laatinut myös filmin käsikirjoituksen yhdessä Jimmy Karlssonin kanssa. Elokuvan budjetti on 4,1 miljoonaa euroa.

Ei koskaan yksin on 51-vuotiaan Klaus Härön yhdeksäs pitkä elokuva. MRP Matila Röhr Productionsin kanssa hän on tehnyt aiemmin yhden elokuvan, Heikki Hietamiehen muistelmiin pohjautuvan suurelokuvan Äideistä parhain (2005).

Tuotantotuen sai myös Arto Halosen ohjaama, tulevaisuuteen sijoittuva scifi-elokuva Jälkeemme vedenpaisumus, jonka Ossi Hakala on käsikirjoittanut. Art Films Productions Oy sai 1,6 miljoonan euron hankkeelle 745 000 euron tuen.


50/50-tuotantotukea neljälle elokuvalle

Solar Films Oy sai 500 000 euron 50/50-tuotantotuen Mielensäpahoittajan rakkaustarina -elokuvalle, joka pohjautuu Tuomas Kyrön samannimiseen romaaniin viime vuodelta. Viime syksynä ensi-iltaan tulleen Mielensäpahoittaja Eskorttia etsimässä -elokuvan tavoin uuden elokuvan ohjaa Mika Kaurismäki. Kyseessä on neljäs Kyrön romaanisarjan filmatisointi, ja sen budjetti on 1,44 miljoonaa euroa.

Mari Rantasila ohjaa Dingo-yhtyeestä ja sen keulahahmo Pertti Neumannista (syntyjään Nieminen) kertovan Levottoman tuhkimon, jonka Hanna Leivonniemi on käsikirjoittanut. Yellow Film & TV Oy sai 1,75 miljoonaa euroa maksavaan elokuvaan 600 000 euroa 50/50-tuotantotukea. Kyseessä on yhtiön kolmas elämäkertaelokuva Juicen (2018) ja syksyllä ensi-iltansa saavan Speden jälkeen.

Yellow Film & TV Oy sai 50/50-tuotantotukea myös Heinähattu, Vilttitossu ja kana -elokuvalle, joka on neljäs Sinikka ja Tiina Nopolan kirjasarjasta tehty filmatisointi. Elokuvasäätiö tuki 1,7 miljoonan euron hanketta 600 000 eurolla. Elokuvan ohjaa Reetta Aalto, joka debytoi pitkän elokuvan ohjaajana draamakomedialla Naurun varjolla (2020).

Valelääkäristä kertova komedia Kolme valepukkia tulee olemaan television menestyskomedioista tunnetun Rike Jokelan toinen valkokangaselokuvan ohjaustyö. Anna Ruohosen käsikirjoittaman elokuvan tuottaa Dionysos Films Oy, joka sai 1,34 miljoonaa euroa maksavalle projektille 600 000 euron 50/50-tuotantotuen. Sama yhtiö tuotti Jokelan esikoispitkän Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu! (2016), joka keräsi yli 335 000 katsojaa.


Kehittämistukea mm. Ellalle ja kavereille

Elokuvasäätiö jakoi myös runsaasti kehittämistukea lukuisille eri hankkeille. Tukea sai muun muassa Don Films Oy, joka suunnittelee lastenelokuvaa Timo Parvelan Ella ja kaverit -kirjojen pohjalta.

Parvelan kirjoista on tehty aiemmin kaksi elokuvaa, jotka Snapper Films Oy tuotti. Niistä ensimmäinen, Ella ja kaverit (2012), oli Don Filmsiä pyörittävän Aleksi Hyvärisen käsikirjoittama ja hänen yhtiökumppaninsa Taneli Mustosen ohjaama. Don Filmsin Ella ja kaverit -elokuvan ohjaa Elin Grönblom esikoispitkänään.

MRP Matila Röhr Productions Oy kehittelee pitkää animaatioelokuvaa uusimmissa Rölli-elokuvissa nähdystä Mauno Madosta. Mauno Mato rokkaa -nimisen hankkeen ohjaajaksi on kiinnitetty Kari Juusonen.

Claes Olsson puolestaan suunnittelee Nordic Film Pool Oy:ssään Märta & Henrik -nimistä televisiosarjaa kirjailijapariskunta Märta ja Henrik Tikkasesta. Märta Tikkasen romaani Miestä ei voi raiskata oli pohjana Jörn Donnerin ohjaamalle samannimiselle menestyselokuvalle vuonna 1978.

Ville Jankeri kehittelee Ossi Nymanin kanssa kirjoittamaansa komediaa Röyhkeys, jonka Sons of Lumière Oy tuottaa. Jankerin viimeisin pitkä elokuva oli Metsäjätti (2020).

Fisher King Oy taasen suunnittelee toista valkokangaelokuvaa Sorjonen-televisiosarjan jatkoksi. Sorjonen – tappamisen taidon ohjaajaksi on valittu sarjaversiotakin ohjannut Marko Mäkilaakso, jonka viimeisin elokuvaohjaus The Creeps on jämähtänyt jälkituotantovaiheeseen. Juuso Syrjän ohjaama ensimmäinen elokuva Sorjonen: Muraalimurhat valmistui vuonna 2021 ja keräsi noin 55 000 katsojaa.

 

Päivitetty 16.3.: Härön elokuva ei kerro Algoth Niskasta kuten aiemmin virheellisesti uutisoitiin.

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).