Tytöt tytöt tytöt valittu Suomen Oscar-ehdokkaaksi – ei julkaista edes DVD:llä

tytottytottytot1still ilkkasaastamoinen
Tytöt tytöt tytöt -elokuvan tytöt Eleonoora Kauhanen ja Aamu Milonoff. Kuva: Ilkka Saastamoinen / Citizen Jane Productions Oy

Suomen Filmikamarin muodostama raati on valinnut Alli Haapasalon toisen pitkän elokuvan Tytöt tytöt tytöt Suomen viralliseksi Oscar-ehdokkaaksi vuoden 2023 kilpaan. Daniela Hakulisen ja Ilona Ahdin käsikirjoittama ja Citizen Jane Productons Oy:n tuottama nuorisokuvaus on saanut kansainvälistä festivaalimenestystä, mutta kotimaan elokuvateattereissa se keräsi alle 30 000 katsojaa.

Tytöt tytöt tytöt -elokuvan suomalainen levittäjä Nordisk Film  ei julkaise siitä fyysistä tallennetta lainkaan, ei edes DVD-formaatissa. Nordisk Film teki samoin myös Hanna Bergholmin esikoisohjaukselle Pahanhautoja ja Taneli Mustosen elokuvalle The Twin – paha kaksonen. Pahanhautoja tosin on saatavilla ranskalaisina ja saksalaisina Blu-ray-tallenteina ja The Twin yhdysvaltalaisina, saksalaisina ja australialaisina Blu-ray-tallenteina. Saksassa Pahanhautojasta julkaistaan jopa digibook-laitos, vaikka suomalaiselokuva ei tule Suomessa saataville edes karvalakkimallin DVD:nä.

Suomen elokuvasäätiö myöntää yhä tallennejulkaisutukea, mutta aiemmasta poiketen vain sellaisille elokuville, jotka tulevat myös teatterilevitykseen. Vanhojen kotimaisten elokuvien DVD- ja Blu-ray-tallenteisiin tukea ei siis käytännössä voi saada.

Tämänvuotisen Oscar-raadin muodostivat tuottaja Max Malka, ohjaaja Tommi Seitajoki, säveltäjä Lauri Porra, näyttelijä Katri-Maria Peltola ja Elokuvasäätiön kansainvälisen osaston päällikkö Jaana Puskala. Raadin puheenjohtajana ja sihteerinä olivat Filmikamarin Tero Koistinen ja Susanna Shepherd.

 

Päivitetty 30.9.: SES myöntää edelleen tallennelevitystukea, mutta vain myös teatterilevitykseen tuleville elokuville.

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).