Talvisota-elokuvasta julkaistiin ennennäkemätön making of -dokumentti

talvisota tyokuva2
Ohjaaja Pekka Parikka punaisessa haalarissaan ja järjestäjä Raimo Mikkola sinisessä takissaan Talvisodan kuvauksissa. Kuva: KAVI

TV2:n pitkäaikainen pääjärjestäjä Raimo Mikkola oli jo Rauta-ajan (1982) tuotannossa pannut merkille, että suurtuotantojen vaiheista seurantadokumentteja kuvaavat henkilöt olivat yleensä  kiinnostuneita vain kuvausten taltioinnista.

– Dokumenttien tekijät soittivat minulle ja kyselivät, että koskas kuvataan sitä ja sitä kohtausta. Mä joskus vastasin, että miksi sä aina kysyt, koska kuvataan, menisit joskus kuvaamaan sitä, kun lavasteita rakennetaan ja pukuja tehdään eikä aina vain sitä, kun klaffia lyödään ja huudetaan "Käy!", Raimo Mikkola kertoo.

Rauni Mollbergin Tuntemattoman sotilaan (1985) järjestelyistä vastannut Mikkola valittiin järjestäjäksi myös Pekka Parikan ohjaamaan Talvisota-elokuvaan (1989). Parikan filmin valmisteluiden ja kuvausten aikana Mikkola taltioi itse omalla videokamerallaan kaikkea sitä, mitä niin kutsuttuihin making of -dokumentteihin ei yleensä päätynyt.

– Mä lähdin siitä, että mä keskityn niihin ihmisiin, jotka tekevät sitä elokuvaa siellä ruohonjuuritasolla, Mikkola sanoo.

Lopputuloksena syntyi puolitoistatuntinen Talvisodan tuntemattomat -niminen dokumentti, jossa nähdään muun muassa lavaste-, puvustus- ja erikoistehosteryhmien väkeä työnsä touhussa.. Tunnelma on välitön ja rento, sillä ryhmän jäsenet juttelivat työtehtäviensä lomassa tutulle pääjärjestäjälle eivätkä jollekin kuvauksia seuraavalle dokumenttiryhmälle.

Talvisota-elokuvan järjestelyistä Jussilla palkittu Raimo Mikkola leikkasi dokumenttinsa valmiiksi, mutta sitä ei koskaan esitetty julkisesti. Samoin kävi tuotantoyhtiö National-Filmin teettämille seurantadokumenteille, jotka näkivät päivänvalon ensimmäisen kerran vasta Talvisota-elokuvan Blu-ray-tallenteen ilmestyessä. Mikkolan kuvaaman Talvisodan tuntemattomat -dokumentin julkaisua jouduttiin odottamaan vieläkin pidempään, mutta tästä päivästä lähtien se on katsottavissa Elonetissä.

 

linkkiKatso Talvisodan tuntemattomat -dokumentti Elonetissä (klikkaa äärimmäisenä oikealla olevaa Dokumentti-linkkiä)