Antti Litjan ja Risto Jarvan kolme komediaa esitetään elokuussa Orionissa

miesjokaeiosannutsanoa2still
Mies, joka ei osannut sanoa EI -elokuvan Antti Litja (1938–2022) ja Kirsti Wallasvaara (1942–2021). Kuva: Filminor

Helsinkiläinen elokuvateatteri Orion esittää heinäkuussa kuolleen Antti Litjan muistoksi kolme hänen Risto Jarvan kanssa tekemäänsä menestyskomediaa. Mies, joka ei osannut sanoa EI (1975) esitetään elokuun 2. päivänä, Loma (1976) elokuun 9. päivänä ja Jäniksen vuosi (1977) elokuun 16. päivänä.

Mies, joka ei osannut sanoa EI ja Loma esitetään 35 mm:n esityskopioilta, mutta Jäniksen vuosi ajetaan 4K-tasoisena digikopiona. Risto Jarva -seuran suunnitelmissa on pyrkiä edistämään muidenkin Jarvan elokuvien digitointia ja levitystä.

Risto Jarvan ohjaamat ja Filminor Oy:n tuottamat kolme elokuvaa keräsivät yhteensä liki 1,2 miljoonaa katsojaa ja voittivat viisi Jussia, mukaan lukien Jarvan postuumisti saaman parhaan ohjauksen Jussin elokuvasta Jäniksen vuosi ja Litjan parhaan miesnäyttelijän Jussin elokuvasta Mies, joka ei osannut sanoa EI.

Jäniksen vuosi oli ensimmäinen Arto Paasilinnan romaaneista tehty valkokangassovitus. Jarvan oli tarkoitus ohjata heti perään Paasilinnan Onnellinen mies -romaanin filmatisointi, mutta suunnitelma kariutui Jarvan kuoltua autokolarissa Jäniksen vuoden kutsuvierasensi-illasta palatessaan.

Aku Louhimies valmistelee parhaillaan uutta elokuvaa Jäniksen vuosi -romaanin pohjalta. Viimeiset kolme Paasilinnan romaanien elokuvasovitusta 1990-luvulta ja 2000-luvun alusta ovat kaikki Ere Kokkosen ohjaamia.

Orionin Antti Litja -sarjan esitysten lippujen myynti alkaa ensi viikolla Orionin nettisivuilla.