huijarienhuvittavathuiputtajat1still
Pitkänen (Mikko Miehelä) ja Pätkänen (Eino Hyrsky), turkulaiset Majakka ja Perävaunu

Turkulaisten elokuvantekijäveljesten Aarne ja Eino Kivimäen kolmesta elokuvasta viimeinen, Huijarien huvittavat huiputtajat (1945), näki tänään päivänvalon ensimmäisen kerran neljäänkymmeneen vuoteen, kun se tuli katsottavaksi Elonetiin. Amerikasta sota-ajan keplottelijoiden Suomeen palaavista kaveruksista kertova komedia on nähty televisiossa yhden kerran vuonna 1981.

Kivimäen veljekset aloittivat elokuvanteon vuonna 1940 tunnin mittaisella kaitafilmielokuvalla, jota esitettiin kiertuenäytöksissä ilmeisen hyvällä menestyksellä. Sen jälkeen veljekset perustivat kahden liikemiehen tuen turvin Valo-Filmi Oy:n, joka tuotti muutaman lyhytelokuvan lisäksi heidän ensimmäisen koko illan elokuvansa Miehen vankina (1943). Laura Sointeen romaaniin pohjautuvan melodraaman elokuvaajaksi palkattiin Oscar Lindelöf, alan todellinen uranuurtaja vuosisadan alkuvuosilta, mutta kaksi seuraavaa elokuvaa Eino Kivimäki kuvasi itse. Aarne-veli oli jokaisen filmin ohjaaja, vaikka käyttikin vielä tässä ensimmäisessä elokuvassa Olavi Kallas -pseudonyymiä.

Miehen vankina -elokuvaa ei nähty Helsingissä lainkaan. Tampereella filmin nähnyt Aamulehden toimittaja Olavi Vesterdahl taisi kertoa arvostelussaan syyn teoksen huonoon menekkiin: »Kuriositeettina ja näytteenä siitä, miten elokuvaa ei pidä valmistaa, voi filmin katsella, mutta vakavalta kannalta ei siihen voi suhtautua.»

Valo-Filmin muut osakkaat jatkoivat yhtiön toimintaa ilman Kivimäen veljeksiä, jotka etsivät itselleen uuden rahoittajan ja perustivat Turun Elokuva Oy:n, jonka kautta tuotettiin komediafilmi Kaksi kivaa kaveria (1944). Yhteistyö loppui taas heti ensimmäisen filmin jälkeen. Huijarien huvittaviin huiputtajiin (1945) tuli uusi sijoittaja ja taas uusi yhtiö, Kansan Filmi Oy, merkittiin kaupparekisteriin. Tähänkään elokuvaan ei saatu tai otettu nimekkäitä näyttelijöitä, ja yleisömenestys oli näiden ratkaisujen mukainen. Tie nousi pystyyn.

Kivimäen veljekset olivat oman aikansa visamäkisiä ja timokoivusaloja siinä mielessä, että he tekivät kaikki elokuvansa kotiseuduillaan ja visusti Helsingin ulkopuolella. Ainakin siinä mielessä.

Ensi-illat

Perjantai 22.10.

A A

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat