pertsajakilu1still
Pertsa & Kilu. Kuva: Nelonen Media

Taavi Vartia -tuotannot Oy lähetti maanantaina vastineensa samanpäiväiseen juttuumme, joka koski yhtiön tuottaman Pertsa & Kilu -lastenelokuvaa ja sen ensi-iltaviikonlopun katsojalukuja. Taavi Vartian ohjaama ja käsikirjoittama elokuva sai viikonlopun aikana 5 647 katsojaa.

– Tämänhetkisen elokuva-alan tilanteen huomioon ottaen [Pertsan & Kilun] avausviikonloppu täytti odotukset, tuottaja Johanna Kunttu ilmoitti sähköpostitse.

 

"Lähtökohtaisesti" SES:stä riippumaton tuotanto – tuotantotukea anottiin silti neljästi


Jutussamme mainittiin virheellisesti elokuvan tuotantoyhtiöksi Kino Juha Studios Oy, kun se todellisuudessa on Taavi Vartia -tuotannot Oy. Elokuvan julisteessa ei mainita lainkaan Taavi Vartia -tuotannot Oy:tä, vaan yhdeksi elokuvan tuotantoyhtiöistä on nimetty Kino Juha Studios, jota ei löydy kaupparekisteristä. Kaupparekisteristä ei myöskään löydy Taavi Vartia Productions -rinnakkaistoiminimeä, joka esiintyy julisteessa logon muodossa.

Alkuperäisessä jutussamme kerroimme myös, että Pertsa & Kilu -elokuvaan anottiin Elokuvasäätiöstä tuotantotukea, mutta sitä ei myönnetty.

– Kino Juha Studios Oy -nimistä yritystä ei ole, eikä se ole näin ollen voinut edes hakea [E]lokuvasäätiön tukea elokuvalle, Kunttu kirjoitti vastineessaan.

Vastausviesteissämme esitimme uusia kysymyksiä, muun muassa siitä, väittääkö tuottaja todella, ettei tuotantotukea ole anottu.

– Kuten sinulle vastasin, Kino Juha Studios ei ole hakenut tuotantotukea. [Pertsa & Kilu] oli lähtökohtaisesti suunniteltu [Elokuvasäätiöstä riippumattomaksi] hankkeeksi, ja se oli Taavi Vartialle tärkeä lähtökohta alusta asti, koska hän on/olemme sitä mieltä, että on alaa tervehdyttävää ja kansainvälistävää, että myös julkisesta rahoituksesta riippumattomia elokuvia voidaan tehdä.

– Haimme kuitenkin loppujen lopuksi maltillista summaa [Elokuvasäätiöltä], sitä emme tähän trilogian ykkösosaan saaneet, mutta saimme merkittävän markkinointituen. [Elokuvasäätiö] on kuitenkin monella muulla tavoin edistämässä tätä elokuvaa.

Virallisista lähteistä selviää, että Taavi Vartia -tuotannot Oy anoi Elokuvasäätiöltä Pertsa & Kilu -elokuvaansa tukea ainakin neljä kertaa. Joulukuun 18. päivänä 2019 se sai kielteisen päätöksen 600 000 euron anomukseen ja 3. maaliskuuta 2020 kielteisen päätöksen yhtä suureen 50/50-tuotantotukianomukseen. Sen jälkeen elokuvaan haettiin vielä kahdesti tuotantotukea: 3. kesäkuuta 2020 tuli kielteinen päätös 250 000 euron ja 15. joulukuuta 2020 kielteinen päätös 200 000 euron anomukseen.

Elokuvan pääkuvausjakso oli kesällä 2020 Kotkassa. Tuotantotukea anottiin siis hyvissä ajoin ennen kuvauksia.

50/50-tuotantotukea haettaessa Pertsan & Kilun budjetti oli 1,2 miljoonaa euroa, mutta viimeisten anottujen summien perusteella arvelimme maanantaisessa jutussamme elokuvan budjetin olevan puolen miljoonan euron luokkaa.

– Elokuvan tuotantobudjetin spekulointi tuntuu erikoiselta, mutta on itsestäänselvyys, että tämän suuren seikkailuelokuvan budjetti on aivan toista suuruusluokkaa kuin mitä tekstissä olette arvailleet, Kunttu ihmetteli vastineessaan.

Budjettia Kunttu ei silti suostunut kertomaan.

– [Elokuva] on meillä osana laajempaa kokonaisuutta ja kansainvälistä toimintaa, emmekä sen budjettia tuosta kokonaisuudesta lähde erittelemään, Kunttu ilmoitti.


"Vahva kansainvälinen levitys"


– Tiedoksenne myös, että elokuva on myös vahvassa kansainvälisessä levityksessä tällä hetkellä, tuottaja Johanna Kunttu kertoi vastineensa lopuksi...

Herää kysymys, minkälaisessa ”vahvassa kansainvälisessä levityksessä” elokuva on?

– Olemme tiedottaneet tästä medialle jo aiemmin, kun solmimme sopimuksen berliiniläisen myyntiyhtiön kanssa. Lyhyessä ajassa Ranska on ostanut oikeudet valtavalle kielialueelle ympäri maailman, Hollannin kanssa tehtiin juuri sopimus, ja tulemme tiedottamaan asiasta lisää vaiheittain, kun tekeillä olevia sopimuksia saadaan päätökseen, Kunttu vastaa.

Käytännössä Pertsa & Kilu ei siis ole vielä missään kansainvälisessä levityksessä.

Elokuvan täkäläinen levittäjä Nelonen Media tiedotti huhtikuussa sopimuksesta, joka oli tehty nimeltä mainitsemattoman ulkomaisen myyntiyhtiön kanssa siitä, että tämä yrittää myydä Pertsan & Kilun oikeuksia varsinaisille levittäjille. Saman huhtikuisen tiedotteen mukaan Pertsa & Kilu on saamassa kaksi jatko-osaa, joista ensimmäisen kuvaukset käynnistettäneen talvella 2022.

Ensi-illat

Torstai 30.9.

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A A A A

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat