hyttinro6still1skuokkanen
Hytti nro 6 -elokuvan pääosan esittäjä Seidi Haarla. Kuva: Sami Kuokkanen

Juho Kuosmasen ohjaama ja Rosa Liksomin romaaniin pohjautuva Hytti nro 6 voitti eilen Cannesin elokuvajuhlien niin sanotun kakkospalkinnon, Grand Prix'n, jaetusti iranilaisen Asghar Farhadin A Heron kanssa. Edellisen ja ensimmäisen kerran suomalaiselokuva on voittanut Grand Prix'n vuonna 2002, jolloin palkinnon sai Aki Kaurismäen Mies vailla menneisyyttä.

Kaurismäen elokuvan tapaan Kuosmasen elokuvan kansainväliset levitysoikeudet myytiin suurelta osin Sony Pictures Classicsille, joka levittää sen muun muassa Yhdysvalloissa. Mies vailla menneisyyttä oli Sony Picture Classicsin levityksessä, kun se sai parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-ehdokkuuden ensimmäisenä ja toistaiseksi ainoana suomalaiselokuvana.

Elokuvayhtiö Aamu Oy:n tuottama Hytti nro 6 on Kuosmasen toinen pitkä elokuva. Hänen esikoiselokuvansa Hymyilevä mies (2016) voitti Cannesin Un Certain Regard -esityssarjan pääpalkinnon, ja sitä ennen kaksi Kuosmasen lyhytelokuvista palkittiin Cannesin lyhytelokuvasarjassa.

Hytti nro 6:n Suomen-ensi-ilta on syksyllä. Elokuvan pääosaa näyttelee Seidi Haarla, jolle rooli on käytännössä ensimmäinen pitkässä näytelmäelokuvassa.

 

Ensi-illat

Torstai 30.9.

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A A A A

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat