kinopalatsi2020sakarikiurumuseovirasto
Kuva: Sakari Kiuru / Museovirasto

Suomen elokuvasäätiön tuoreen selvityksen mukaan vuoden 2021 ensimmäisten kuuden kuukauden aikana Suomen elokuvateattereissa kävi vajaat 290 000 katsojaa. Luvussa on sulateltavaa: vuonna 2019, viimeisenä normaalina vuotena ennen koronaa, vastaavassa ajassa oli neljä miljoonaa katsojaa.

Alhaiset katsojaluvut ovat useiden onnettomien seikkojen yhteentulema, mutta suurin jarruttaja on viranomaistaho. Etelä-Suomen aluehallintovirasto vaatii pääkaupunkiseudulla yhä noudatettavaksi kahden metrin turvavälejä, mikä tarkoittaa elokuvateattereiden tapauksessa sitä, että parhaimmillaankin vain neljännes penkeistä on käytössä. Kaljakuppiloita tällaiset rajoitukset eivät tietenkään koske, vaan ainoastaan sisätiloissa järjestettäviä tapahtumia eli eritoten kaikkea kulttuuri- ja taidekentän toimintaa. Asiaan ei ole ollut vaikutusta sillä, että esimerkiksi elokuvateattereihin ei ole Suomessa jäljitetty yhtäkään tartuntaketjua, kuten ei silläkään, että elokuvateatterit ovat samanlaisia yrittäjävetoisia ja myyntituloista riippuvaisia firmoja kuin kaljakuppilatkin.

Oma vaikutuksensa katsojalukujen alhaisuuteen oli myös uuden, voimakkaasti kaupallisen ohjelmiston puutteessa. Sekin tilanne on jo muuttunut, kun Hollywoodista on alkanut tulla suuria ensi-iltaelokuvia eikä julkaisutoiminta näytä suinkaan loppuvan. Pikemminkin Yhdysvalloissa ollaan nopeasti siirtymässä takaisin entiseen normaaliin, vaikka se ei yhdessä viikossa tapahdukaan.

Kotimaisten elokuvien osalta tarjonta on pysynyt pienenä siksi, ettei nykyisillä kokoontumisrajoituksilla ole kannattanut laskea teattereihin mitään, mihin kohdistuu menestysodotuksia. Elokuvasäätiön suhteellisen runsaasta tuotantotuesta huolimatta tuottajille ja levitysyhtiöille jää siksi suuri riski, ettei vastuuntunnottomiin levityskokeiluihin ole aihetta. Jere Karalahdesta kertova dokumenttielokuva Karalahti olisi ainakin tuotantoyhtiö Solar Filmsin markkinointitavan ansiosta, jos ei muuten, tavoittanut normaalimmissa oloissa helpostikin 50 000 katsojaa. Nyt se sai vajaat 10 000 katsojaa, joten teatterilevityksestä ei käytännössä jäänyt mitään käteen; Elokuvasäätiökään ei myöntänyt hankkeelle aikanaan tuotantotukea. Solar Films reagoi nopeasti teatterilevityksen lässähdykseen: Karalahdesta leikattu tv-sarja meni suoratoistoon liki välittömästi ja elokuvan DVD- ja Blu-ray-tallenteet julkaistiin ennennäkemättömällä vauhdilla.

Suomessa kesän hehkein aika ja etenkin juhannusviikko on perinteisesti ollut hiljaista aikaa elokuvateattereissa. Tämäkään vuosi ei ollut poikkeus, mutta muilta osin kesäkuu on ollut surkean vuoden paras kuukausi: Finnkinon avattua loputkin teatterinsa katsojaluvut lähtivät nousuun, ja kesäkuun aikana kuvissa käytiin yli 120 000 kertaa, mikä on liki puolet koko vuoden saldosta.

Elokuvateattereiden ja elokuvatuottajien samoin kuin elokuvissa kävijöidenkin kannalta myös heinäkuu on menetty kuukausi. Etelä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa mainittuja kokoontumisrajoituksia koko heinäkuun ja näillä näkymin ainakin 10. elokuuta asti. Tällä hetkellä yli 60 prosenttia kansalaisista on saanut ensimmäisen koronarokotuksen ja joka viidennes toisenkin rokotteen. Laumasuojan kannalta kriittinen raja on ensimmäisen rokotteen saajien osalta seitsemässäkymmenessä prosentissa, joka saavutettaneen hyvinkin pian.

Päätös, jolla Etelä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa kokoontumisrajoituksia 10. elokuuta saakka, on tehty Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sekä pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmien suosituksesta.

 

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän jäsenet (5.7.2021):

Helsinki:

Jan Vapaavuori, (puheenjohtaja) pormestari
Sami Sarvilinna, kansliapäällikkö
Juha Jolkkonen, sosiaali- ja terveystoimen toimialajohtaja
Sanna-Mari Jäntti, (sihteeri) yhteysjohtaja
Hanna Laine, koronavalmistelun yhteyspäällikkö

Espoo:

Jukka Mäkelä, kaupunginjohtaja
Sanna Svahn, perusturvajohtaja

Vantaa:

Ritva Viljanen, kaupunginjohtaja
Timo Aronkytö, sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtaja

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri:

Juha Tuominen, toimitusjohtaja
Markku Mäkijärvi, johtajaylilääkäri

Aluehallintovirasto:

Merja Ekqvist, ylijohtaja
Kristiina Poikajärvi, oikeusturva ja luvat -vastuualueen johtaja
Mikko Floréen, terveydenhuoltoyksikön päällikkö, aluehallintolääkäri

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos:

Mika Salminen, johtaja
Taneli Puumalainen, yksikönpäällikkö

Ensi-illat

Torstai 30.9.

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A A A A

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat