rikinkeltainentaivas1still cataportin
Sannah Nedergård ja Tom Rejström, Rikinkeltaisen taivaan nuoripari. Kuva: Cata Portin / Solar Films

Kokoontumisrajoitusten seurauksena kotimaisten elokuvien ensi-illat siirtyivät odottamaan parempia aikoja, jotka ovat nyt näkyvissä ja sen seurauksena elokuvateattereissa on pian ruuhkaa ainakin elokuvista, jos ei katsojista. Useampi ensi-iltaansa odottavista uutuuksista on erityisen kalliita yksilöitä, joiden menestyksen suhteen on suuria toiveita.

Joona Tenan ohjaama epookkikomedia Peruna, Marja Pyykön lastenelokuva Sihja – kapinaa ilmassa, Hanna Bergholmin kauhuelokuva Pahanhautoja ja Claes Olssonin epookkidraama Rikinkeltainen taivas on kaikki tuotettu yli kahden miljoonan euron budjetilla. Yellow Film & TV Oy:n tuottama, 1500-luvulle sijoittuva Monty Python -henkinen Peruna on tuotettu kahdella miljoonalla eurolla. Suomalaisen Tuffi Films Oy:n yhdessä hollantilaisen ja norjalaisen partnerin kanssa toteuttaman Sihjan budjetti oli liki kolme miljoonaa euroa. Silva Mysterium Oy:n tuottaman Pahanhautojan budjetti on noin 2,6 miljoonaa, kun taas Solar Films Oy:n ja Nordic Film Pool Oy:n yhdessä tuottama Rikinkeltainen taivas maksoi liki 2,7 miljoonaa euroa.

Panokset ovat kovat myös Marko Röhrin ohjaaman ja MRP Matila Röhr Productions Oy:n tuottaman Tunturin tarinan kohdalla. Metsän tarinan ja Järven tarinan jatkoksi tehdyn luontodokumentin budjetti oli liki 1,2 miljoonaa euroa, mikä tekee siitä heittämällä kaikkien aikojen kalleimman kotimaisen dokumenttielokuvan.

Tunturin tarinan ensi-ilta on vasta 3. joulukuuta, mutta Perunan ensi-ilta on jo 13. elokuuta ja Sihjan viikkoa myöhemmin. Pahanhautojaa saadaan odotella 22. lokakuuta saakka ja Rikinkeltaisen taivaan vuoro on 5. marraskuuta.

Ja sitten on vielä Teppo Airaksisen ohjaama Supercool, joka on englanninkielinen ja Yhdysvalloissa sikäläisin voimin kuvattu teinikomedia. Yellow Film & TV Oy:n tuottaman elokuvan budjetti oli peräti 8,8 miljoonaa euroa. Ensi-iltansa Supercool saa kesän aikana.

Ensi-illat

Perjantai 15.10.

A A

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat