Renny Harlin ohjaa uuden komisario Palmu -elokuvan – pohjana Waltarin Lepäisit jo rauhassa, komisario Palmu -käsikirjoitus

tahdetkertovatkomisariopalmu1still
Joel Rinne komisario Palmuna elokuvan Tähdet kertovat, komisario Palmu (1962) mainoskuvassa. Kuva: Fennada-Filmi

Solar Films Oy tuottaa ja Renny Harlin ohjaa komisario Palmusta uuden elokuvan, jonka ensi-iltaa suunnitellaan vuodelle 2023. Tuotantoyhtiö vahvistaa, että elokuvan pohjana on Mika Waltarin keskeneräinen ja käyttämättä jäänyt käsikirjoitusluonnos Lepäisit jo rauhassa, komisario Palmu, josta Harlin ja kirjailijan tyttärenpoika Joel Elstelä laativat uuden elokuvakäsikirjoituksen.

– Kuten miljoona suomalaista, minäkin kasvoin Matti Kassilan komisario Palmu -elokuvia katsoen ja ihaillen. Niiden värikkäät henkilöhahmot, jännitys ja huumori Mika Waltarin mestarillisten romaanien pohjalta tuotiin eteemme upean visuaalisesti, aivan vanhan Hollywoodin parhaiden elokuvien tyyliin, ohjaaja Harlin kertoo tiedotteessa.

Kassilan ohjaamat ja käsikirjoittamat Komisario Palmun erehdys (1960) ja Kaasua, komisario Palmu! (1961) pohjautuivat Waltarin 1930- ja 1940-lukujen taitteessa ilmestyneisiin romaaneihin. Kolmatta elokuvaa varten Waltari laati uuden romaanikäsikirjoituksen, jonka pohjalta Kassila käsikirjoitti ja ohjasi elokuvan Tähdet kertovat, komisario Palmu (1962). Jatko-osien tuotannosta vastasi Fennada-Filmi Oy:n Mauno Mäkelä, joka houkutteli Waltarin kirjoittamaan neljättä Palmu-aihetta pian kolmannen elokuvan ensi-illan jälkeen.

– Laadin siitä ensin kymmenen liuskaa käsittävän synopsiksen, mutta jouduin kuitenkin jatkamaan ja kirjoitin 50-liuskaisen perussynopsiksen kaikkine repliikkeineen, niin että siitä riittää jopa karsittavaksi. Alun perinhän minun piti vain myydä Palmun henkilöt pois, mutta en sittenkään raatsinut, Waltari kertoi Elokuva-aitan haastattelussa vuonna 1963.

Waltari ja Kassila suunnittelivat aihetta yhdessä ja syntyi tarina radikaalista teatterimiehestä, joka käy murhaamassa kitupiikkisetänsä samaan aikaan, kun hän on mukana Macbethin näytöksessä Vanhalla ylioppilastalolla.

– Kävimme ohjaaja Matti Kassilan kanssa pitkiä keskusteluja, pohdimme ja kehittelimme aihetta yhdessä, myös työni kestäessä olin häneen yhteydessä ja hän oli synopsikseen varsin tyytyväinen. Hänen mielestään on suorastaan helpompi filmata tämä elokuva kuin mikään kirjan pohjalta tehdyistä Palmu-filmeistä, Waltari kertoi vuonna 1963.

komisariopalmunerehdys4still
Virta (Matti Ranin), Kokki (Leo Jokela) ja Palmu (Joel Rinne) elokuvan Komisario Palmun erehdys (1960) kuvauksissa otetussa mainosvalokuvassa. Kuva: KAVI

Näyttelijälakko esti toteutumisen

Käsikirjoitus ei koskaan saanut lopullista muotoaan eikä se edennyt tuotantoon, sillä vuoden 1963 alussa Suomen näyttelijäliitto aloitti elokuvatuotantoja koskevan lakon ja Fennada-Filmin tuotanto pysähtyi. Tärkeimpänä kiistakapulana oli Suomen näyttelijäliiton vaatimus siitä, että sen jäsenille olisi maksettava erillinen korvaus elokuvien tv-myynnistä. Vastapuolta edusti Mauno Mäkelän johtama Suomen filmivalmistajien liitto. Näyttelijäliiton puheenjohtaja oli Jalmari Rinne, jonka veli Joel Rinne oli näytellyt Palmua kaikissa kolmessa elokuvassa. Palmujen päänäyttelijöistä myös Matti Ranin ja Leo Jokela olivat liiton jäseniä.

Neljännen Palmun tuotanto olisi voitu aloittaa tekemällä erillinen sopimus Näyttelijäliiton kanssa, mutta tälle linjalle Fennada-Filmi ei lähtenyt. Kun lakko lopulta päättyi, koko Suomen elokuvatuotantokenttä oli kuihtunut eikä Lepäisit jo rauhassa, komisario Palmu päätynyt takaisin tuotanto-ohjelmaan. Mauno Mäkelä ja Matti Kassila palasivat kuitenkin Palmun pariin vielä elokuvassa Vodkaa, komisario Palmu (1969), mutta Waltari ei osallistunut sen kirjoitustyöhön ja käsikirjoituskin oli kokonaan uusi. Waltarin pöytälaatikkoon jääneeseen käsikirjoituksen kanssa sillä oli yhteistä vain tapahtumapaikka ja sekin hatarasti: Waltarin tekstissä se oli teatteri, Kassilan elokuvassa Yleisradion tv-studio.

 

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).