naisenkuvia1still
Jörn Donner ja Ritva Vepsä, Naisenkuvia-elokuvan pääpari. Kuva: Donner Productions

Tammikuussa kuollut Jörn Donner omisti yhden Suomen suurimmista elokuvakatalogeista, kaikkiaan useita kymmeniä valkokangaselokuvia ja moninkertaisen määrän televisiotuotantoja. Vuonna 1968 perustamansa Jörn Donner Productions Oy:n tuotantojen lisäksi Donner omisti FJ-Filmi Oy:n elokuvat, jotka siirtyivät hänelle yrityskauppojen seurauksena 1970-luvun alussa. Näistä merkittävimpiä ovat Mikko Niskasen nuorisotrilogian elokuvat Käpy selän alla (1966), Lapualaismorsian (1967) ja Asfalttilampaat (1968).

Nykyisin pelkkää Donner Productions -nimeä kantava yhtiö oli 1970-luvulla keskeinen uusien ohjaajakykyjen esiintuoja. Esikoisohjauksista esimerkiksi Sakari Rimmisen Pilvilinna (1970), Eija-Elina Bergholmin Marja pieni! (1972) sekä Pirjo Honkasalon ja Pekka Lehdon Kainuu 39 (1979) olivat kaikki Donnerin yhtiön tuotantoa. Suurimman yleisömenestyksen saivat kuitenkin Donnerin omat ohjaustyöt, muun muassa Mustaa valkoisella (1968), Naisenkuvia (1970) ja Miestä ei voi raiskata (1978).

Donner Productionsin omistamista elokuvista monet ovat olleet vain harvakseltaan nähtävillä ja esimerkiksi Bergholmin ohjaama Angelan sota (1984) on nähty televisiossa vain kerran tällä vuosituhannella. Kyseessä on Donnerin Andersin suku -romaanisarjan ainoa valkokangassovitus.

– Toiveemme on, että suuri osa elokuvistamme olisi tulevaisuudessa pysyvästi katsottavissa Yle Areenan kautta. Olenkin keskustellut asiasta Ylen kanssa, mutta voi kestää monta vuotta ennen kuin saadaan jotain sovittua, yhtiön nykyinen toimitusjohtaja Rafael Donner kertoo.

– Jossain vaiheessa, sitten kun ehdimme ja jos kiinnostusta löytyy, voisimme myös harkita elokuvajulisteiden uudelleenjulkaisua, Donner jatkaa.

sixtynine1still
Ruotsalaistähti Sven-Bertil Taube ja mannekiini Seija Tyni näyttelivät Sixtynine 69:n pääosia. Kuva: Donner Productions

Yle Areenassa on jo nähtävillä yksi Jörn Donnerin ohjaustyö, Harriet Anderssonin tähdittämä Täällä alkaa seikkailu (1965). Ruotsalaisen Sandrew’n ja suomalaisen Fennada-Filmi Oy:n tuottama elokuva siirtyi Yleisradion omistukseen 1980-luvulla osana Fennada-Filmin kanssa tehtyä yrityskauppaa.

Muutamia vuosia sitten Aki Kaurismäki myi omien ohjaustöittensä tv-esitysoikeudet Yleisradiolle. Siitä lähtien elokuvat ovat olleet katseltavissa Yle Areenassa.

Ensi-illat

Perjantai 22.10.

A A

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat