tulitikkujalainaamassa1stillRitva Valkama näytteli Miinaa Tulitikkuja lainaamassa -romaanin toisessa filmatisoinnissa. Kuva: KAVI

Mittavan uran teatterissa ja televisiossa tehnyt näyttelijä Ritva Valkama kuoli eilen 87-vuotiaana. Hän oli syntynyt 13. marraskuuta 1932 Jyväskylässä, jossa hänen isänsä Reino Valkama näytteli paikallisessa teatterissa. Isästä tuli lukuisten elokuvarooliensa kautta ikimuistoinen koomisten tyyppien esittäjä, ja samalle linjalle lähti myös tytär.

Päätyönsä Ritva Valkama teki teatterissa, mutta 1970-luvulla televisio teki hänestä koko kansan tunteman komediennen. Sitä oli edeltänyt useita filmirooleja aina 1940- ja 1950-lukujen vaihteesta alkaen. Valkaman varhaisimmista elokuvatehtävistä merkittävin oli Jack Witikan Virtasissa ja Lahtisissa (1959). Leena Härmän tuoreeseen menestysnäytelmään pohjautuva elokuva siirsi näyttämön tapahtumat sellaisenaan valkokankaalle, samoin yli-ikäisin näyttelijöin ja lavastuksetkin olivat lähempänä teatteria kuin sen ajan elokuvaa. Valkama näytteli elokuvassa Virtasten perheen tytärtä, joka seurustelee salaa Lahtisten pojan kanssa. Virtaset kadehtivat Lahtisten menestystä ja olisivat suorastaan iloisia, jos naapurit menettäisivät saavuttamansa aseman.

Lahtisten pojan roolin näytteli Pertti Palo, jonka kanssa Valkama oli avioitunut pari vuotta aiemmin. Nämä kahden näyttelijäperheen lapset saivat myös yhteisiä lapsia, joista Sanna-Kaisa Palo on jatkanut vanhempiensa ammatissa.

Virtasten ja Lahtisten jälkeen elokuvatuotanto supistui ja Valkaman työ jatkui teatterissa ja pian myös televisiossa. Valkokankaalle hän palasi enää harvakseltaan, mutta aina samanlaisissa koomisissa rooleissa kuin hänet nähtiin muillakin areenoilla. Ere Kokkonen tarjosi Valkamalle osan rouva Tuurana neljännessä Turhapuro-elokuvassa vuonna 1977 ja vielä naispääosan agenttikomediassa Liian iso keikka (1986). Jälkimmäisessä elokuvassa miespääosaa näytteli Pentti Siimes, joka oli Valkaman parina jo klassikon mainetta nauttivassa Parempi myöhään... -sketsisarjassa.

Valkama nähtiin valkokankaalla myös sellaisissa elokuvissa kuin Esko Favénin Rakastuneessa rammassa (1975), Seppo Huunosen Piilopirtissä (1978), Ralf Långbackan Herra Puntila ja hänen renkinsä Matissa (1979) sekä Risto Orkon ja Leonid Gaidain ohjaamassa Tulitikkuja lainaamassa -filmatisoinnissa (1980).

 

virtasetjalahtiset2still
Nuoret rakastavat (Pertti Palo ja Ritva Valkama) ja nuorikon isä (Heimo Lepistö) elokuvan Virtaset ja Lahtiset (1959) mainoskuvassa. Kuva: Veikko Itkonen

liianisokeikka1still
Ritva Valkama ja Pentti Siimes nähtiin yhdessä myös Ere Kokkosen Liian isossa keikassa (1986). Kuva: MTV

tulitikkujalainaamassa1still
Liian ison keikan pääporukka: Pentti Siimes, Aake Kalliala, Vesa-Matti Loiri, Ritva Valkama, Hannele Lauri ja Ville-Veikko Salminen. Kuva: MTV

Ensi-illat

Perjantai 22.10.

A A

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat