markkulehmuskallio1korpinpolska
Markku Lehmuskallio esikoiselokuvansa Korpinpolskan kuvauksissa. Kuva: Giron-Filmi

Kansainvälisesti tunnetuimpiin suomalaisiin elokuvantekijöihin lukeutuvan Markku Lehmuskallion Giron-Filmi Oy sai Elokuvasäätiöltä hanketukea kuuden elokuvan digitointiin ja tekstittämiseen neljälle kielelle. Pari viikkoa sitten myönnetyn tuen suuruus on 130 000 euroa.

Digitointihankkeeseen kuuluvat Lehmuskallion soolo-ohjaukset Sininen imettäjä (1985), Poron hahmossa pitkin taivaankaarta (1993), Kadotettu paratiisi (1994) ja Jäähyväisten kronikka (1995) sekä hänen yhdessä puolisonsa Anastasia Lapsuin kanssa ohjaamat Seitsemän laulua tundralta (2000) ja Nedarma – matka (2007).

Elokuvasäätiön mukaan Lehmuskallion alkuperäiskansoja käsitteleville elokuville on jatkuvaa kysyntää ulkomailla. Digitoiduilla versioilla turvataan niiden levittäminen elokuvajuhlilla, arkistonäytöksissä ja vastaavissa tapahtumissa.

Nyt 81-vuotiaan Lehmuskallion esikoiselokuva Korpinpolska (1980) valittiin Berliinin elokuvajuhlien pääkilpasarjaan ja Seitsemän laulua tundralta puolestaan voitti parhaan elokuvan Jussi-palkinnon. Lehmuskallio on voittanut viisi henkilökohtaista Jussi-palkintoa. Oman ohjaajauransa ohella hän on kuvannut muun muassa Mikko Niskasen Pulakapinan (1977), Asko Tolosen Kesän maun (1975) ja osittain Rauni Mollbergin Milkan (1980) yhdessä Esa Vuorisen kanssa.

Ensi-illat

Perjantai 22.10.

A A

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat