ykstavallinenvirtanen leni
Leni Katajakoski ja Martti Katajisto, Yks' tavallinen Virtanen -elokuvan nuoripari. Kuva: SF / KAVI

Suomalaisen elokuvan studioaikakauden viimeisiin tähtilöytöihin kuuluva Leni Katajakoski kuoli 12. huhtikuuta 84-vuotiaana. Hän oli syntynyt Tampereella 28. syyskuuta 1935. Kuolemasta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Vuoden 1954 Miss Suomi -kilpailun kolmannen sijan myötä Katajakoski päätyi koekuvaukseen Fennada-Filmille. Seurauksena oli ensimmäiset elokuvaroolit vielä samana kesänä kuvatuista elokuvista Putkinotko ja Laivaston monnit maissa. Sen jälkeen eteneminen oli hitaampaa: ensimmäiset merkittävämmät roolit tulivat vasta parin vuoden päästä elokuvista Muuan sulhamies (1956) ja Taas tyttö kadoksissa! (1957).

Ville Salmisen ohjaama Taas tyttö kadoksissa! kertoo komediallisen tulkinnan Kyllikki Saaren katoamisesta, vain muutama vuosi tapauksen jälkeen. Ajoitukseltaan tahdittomassa elokuvassa Katajakoski näyttelee Meeri Montosta, pikkukaupungin himoittua poikamiestyttöä, joka haaveilee suurempiin piireihin pääsystä. Roolihahmon nimeä ja Katajakosken kampausta myöten hahmon esikuvana oli Marilyn Monroe.

taastyttokadoksissa jul

Salmisen lisäksi Katajakosken elokuvauran merkittävimpiä ohjaajia olivat Valentin Vaala ja Aarne Tarkas. Vaala otti Katajakosken molempiin vuosina 1958 tekemiinsä värielokuviin, Niskavuoren naisiin ja Nuoreen mylläriin. Edellisessä Katajakoski oli vain yksi tytöistä, mutta Niskavuoren naisissa hän näytteli samaisen Anna-Liisa Niskavuoren osan kuin Lea Joutseno tasan 20 vuotta aikaisemmin. Joutsenon tie tähtiin oli alkanut siitä ja sama odotti Katajakoskeakin. Näyttävää läpimurtoa täydensivät vielä saman vuoden aikana valmistuneet Sotapojan heilat ja Kulkurin masurkka, jotka Tarkas ohjasi.

Salmisen kanssa Katajakoski teki myös musiikkikomediat Yks’ tavallinen Virtanen (1959) ja Kaks’ tavallista Lahtista (1960), Esko ”Eemeli” Toivosen hahmon varaan rakennetun komedian Oho, sanoi Eemeli (1960) ja väreissä kuvatun musikaalin Toivelauluja (1961). Kaikki nämä neljä elokuvaa olivat Suomen Filmiteollisuuden tuotantoa ja Reino Helismaan käsikirjoittamia. Työtahti oli kova ja laatu usein sen mukainen.

opettajatarseikkailee jul

Katajakosken uran huippu koitti, kun Tarkas valitsi Katajakosken pääosaan komediaansa Opettajatar seikkailee (1960). Rannalla kesäpäivästä nauttiva uimapukuinen opettajatar päätyy taidemaalarin (Tommi Rinne) uusimman teoksen malliksi – tietämättään. Estääkseen skandaalin tämä siviilissä silmälasien takana ja nuttura päässään viihtyvä opettajatar päättää ryöstää taulun. Elokuva on yksi Tarkaksen parhaimmista ja ylipäätään suomalaisen komedian helmiä.

Näyttelijälakon alettua myös Katajakosken elokuvaura tyssäsi, mutta näytteleminen jatkui teatterin ja television puolella. Hänen tv-rooleistaan tunnetuimpia on Juuli Taivaisen osa Simpauttajassa (1975). Viimeiset valkokangasroolinsa Katajakoski teki Edvin Laineen Viimeisessä savotassa (1977), Risto Jarvan Jäniksen vuodessa (1977) ja vielä pitkän tauon jälkeen Peter Lindholmin elokuvassa Isältä pojalle (1996).

Yli nelikymmenvuotisen valkokangasuransa aikana Katajakoski näytteli 29 elokuvassa. Näyttelijän uran huippuvuosien aikana kaikki maan merkittävimmät elokuvavalmistamot tulivat tutuiksi: Katajakoski näytteli niin Suomen Filmiteollisuuden, Suomi-Filmin, Fennada-Filmin, Kurkvaara-Filmin kuin Veikko Itkosenkin elokuvissa.

Katajakoski ja Nuori mylläri -elokuvan pääosan näytellyt Martti Kuningas menivät naimisiin vuonna 1958, mutta liitto kesti vain pari vuotta.

niskavuorennaiset58leni1
Leni Katajakoski, Niskavuoren naisten (1958) Anna-Liisa Niskavuorena. Kuva: Suomi-Filmi / KAVI

niskavuorennaiset58leni3
Katajakoskea maskeerataan Niskavuoren naisten kuvauksissa.

nuorimyllari leni
Nuoren myllärin morsianehdokkaita. Leni Katajakoski keltaisessa paidassa.

 

Ensi-illat

Perjantai 22.10.

A A

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat