hohto1still
Jack Nicholson yhdessä tunnetuimmista rooleistaan Hohdon Jackina. Kuva: Warner Bros.

Stanley Kubrickin Hohdon (1980) pidempi yhdysvaltalaisversio on tullut ensimmäistä kertaa eurooppalaisten ja myös suomalaisten saataville, kun elokuvan 4K-restauroitu versio julkaistiin hiljattain UHD- ja Blu-ray-tallenteina. Sama pidempi versio löytyy myös pian ilmestyvästä Hohdon ja Doctor Sleepin tuplajulkaisusta.

Hohdon pidempi versio tarkoittaa 143-minuuttista yhdysvaltalaisversiota, josta Kubrick itse leikkasi 24 minuuttia lyhyemmän version Eurooppaa varten. 143-minuuttinenkin versio oli jo kertaalleen lyhennetty, sillä Yhdysvaltain-levityksen jo alettua Kubrick määräsi jokaisesta kopiosta poistettavaksi parin minuutin osuus elokuvan lopusta, jossa alun perin nähtiin myös paikalle saapuneita poliiseja. Näitä poistettuja kohtauksia ei ole alkuperäisen teatterilevityksen jälkeen esitetty missään, eivätkä ne ole mukana myöskään uusissa tallennejulkaisuissa.

Eurooppalaisten näkemässä versiossa on tehty pieniä lyhennyksiä pitkin elokuvaa, mutta ratkaisevimmat muutokset ovat elokuvan alkupuolella, josta on jätetty pois osia Jackin perheen vaiheista ennen Overlook-hotelliin lähtöä, hänen työhaastattelustaan sekä tiluksien esittelystä.

Hohto oli merkittävä yleisömenestys useissa Euroopan maissa ja myös Suomessa, jossa elokuva sai hieman alle 200 000 katsojaa.

 

Hohdon USA-versio on saatavilla UHD- ja Blu-ray-versiot sisältävänä tallenteena sekä 16.3. lähtien yhteisjulkaisuna Doctor Sleepin kanssa Blu-ray- ja DVD-formaateissa.

Ensi-illat

Perjantai 22.10.

A A

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat