arainydayinnewyork1still
Elle Fanning elokuvassa A Rainy Day in New York

Woody Allenin tuorein elokuva A Rainy Day in New York tulee maaliskuun lopulla Suomeen, mutta teatterilevityksen sijasta se saapuu suoraan DVD- ja Blu-ray-tallennelevitykseen. Kyseessä on vasta viides Allenin elokuva, joka ei saa teatterilevitystä Suomessa; edelliset ovat esikoisohjaus What's Up, Tiger Lily? (1966) sekä useamman heikommin menestyneen elokuvan putkeen sisältyvät Hollywood Ending (2002), Jotain parempaa (2003) ja Scoop (2006). A Rainy Day in New York on 84-vuotiaan Allenin 48. pitkän elokuvan ohjaustyö.

Elle Fanningin, Timothée Chalametin, Selena Gomezin ja Liev Schreiberin tähdittämä uutuuselokuva kuvattiin jo vuonna 2017, mutta sitten levitysyhtiö Amazon purki sopimuksensa Allenin tuotantoyhtiön kanssa ja elokuva jäi käytännössä ilman levittäjää. Amazonin päätökseen oli syynä 1990-luvulta peräisin olevat väitteet seksuaalisesta hyväksikäytöstä, mistä Allenia ei ole koskaan virallisesti syytetty.

A Rainy Day in New Yorkin pohjoismaiset oikeudet kuuluvat Scanboxille, joka on levittänyt Allenin tällä vuosituhannella tekemistä 19 elokuvasta peräti 15. Vaikka Scanbox ei julkaisekaan Allenin uutuutta teattereissa, on se kuitenkin pyörinyt Euroopan suurimmissa maissa ja menestynytkin: Ranskasta, Italiasta ja Espanjasta se keräsi yhteensä noin 1,5 miljoonaa katsojaa.

Suomessa teatterilevitykseen tulleet Allenin elokuvat keräsivät yhteensä liki 1,4 miljoonaa katsojaa, mutta 43 elokuvasta vain kolme ylitti 100 000 katsojan rajan. Ne kaikki kolme ovat ohjaajansa tuotannon keskeisiä teoksia: Annie Hall (1977), Manhattan (1979) ja Hannah ja sisaret (1986).

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Elokuvateatterit avoinna jälleen 1.6. alkaen

 

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

nakemiinneuvostoliittojuliste viimeisetjuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja