avainpakoon1still
Tim Robbins ja Morgan Freeman Avain pakoon -elokuvan mainoskuvassa. Kuva: Warner Bros.

2020-luvun alkaa ja fyysisten tallenteiden julkaisutoiminta jatkuu. Seuraavassa poimintoja tammikuun 2020 tallennejulkaisuista.

 

Uutta ulkomaista

 • Ranskalaisen Claire Denisin uusin elokuva High Life (2019) ei päässyt Suomessa teatterilevitykseen, vaikka ohjaajan edellinen elokuva Aurinko sisälläni (2017) menikin hyvin omassa sarjassaan. Edellisen elokuvan tapaan myös High Lifen pääosassa on Juliette Binoche, mutta nyt elokuva on englanninkielinen. Miespääosaa näyttelee Robert Pattinson. Blu-ray- ja DVD-tallenteet julkaistaan 20. tammikuuta.

 • Juliette Binochella on pääosa myös Safy Nebboun elokuvassa Olen kuka haluat (2019), viisikymppisen naisen sielunkuvauksessa, joka nähtiin meikäläisilläkin valkokankailla. Nebboun elokuva julkaistaan 15. tammikuuta, mutta vain DVD-tallenteena.

 • Clint Eastwood oli 72-vuotias nuorukainen näytellessään vielä kerran virkavallan edustajaa Verivelassaan (2002). Roolihahmoa ei tarvinnut nimetä Harry Callahaniksi, siinä oli sen tuntu joka tapauksessa. Tuttu tunne on myös Rambo V:n (2019) katsojalla, kun 73-vuotias Sylvester Stallone palaa jälleen Vietnamin sodan veteraanin rooliin. Liki neljäkymmentä vuotta sarjan ensimmäisen ja kymmenen vuotta edellisen osan jälkeen valmistunut Rambo V julkaistaan Blu-ray- ja DVD-tallenteina 17. tammikuuta.

 • Vähän nuorekkaampaa väkivaltaviihdettä tarjoilee Ready or Not (2019), jossa hulluilla ja rikkailla on halvat huvit. Mehukkaan idean eikä nimekkäiden näyttelijöiden ympärille rakennettu elokuva pyöri Suomenkin elokuvateattereissa, ja 27. tammikuuta se julkaistaan Blu-ray- ja DVD-tallenteina.

 • Sydney Pollack teki yhden kohtalokkaan virheen kuvatessaan Aretha Franklinin eräänlaisen live-levyn nauhoituksia kirkossa 1970-luvun alkupuolella. Nuorehko ohjaaja ei halunnut häiritä itse albumin nauhoituksia, joten hän kielsi kuvaajilta klaffin käytön. Kun useampi kamera kuvasi muutamien päivien aikana melkoisen kasan filmiä, oli niiden yhdistäminen ääninauhoihin täysin mahdotonta sen ajan tekniikalla. Nykyisessä digimaailmassa se kyllä onnistui, vaikka Pollack sitä ei ehtinyt nähdäkään. Alan Elliottin johdolla Pollackin ohjauksessa kuvatusta filmistä leikattiin valmis elokuva, Amazing Grace (2018), joka pyöri Suomen valkokankailla vuoden 2019 puolella. Tammikuun 15. päivänä elokuva tulee saataville Blu-ray- ja DVD-tallenteina.

 • Espanjalaisen Alexandre Ajan läpimurtoelokuva Haute tension (2003) valmistui jo yli viisitoista vuotta sitten, mutta kauhuelokuvan lajityyppiä Aja ei ole hylännyt. Tuorein työ, Kaya Scodelarion tähdittämä Crawl (2019), kävi Suomenkin elokuvateattereissa, ja tammikuun 6. päivänä se ryömii Blu-ray- ja DVD-tallennelevitykseen.

 • Paljon suuremman yleisön kauhua on Andy Muschiettin ohjaama Se: Toinen osa (2019), joka on nimensä mukaisesti jatkoa Muschiettin elokuvalle Se (2017). Stephen Kingin klassikkomainetta nauttivaan romaaniin pohjautuva ensimmäinen osa keräsi Suomessa peräti 185 000 katsojaa, suurimman yleisön Kingin teosten filmatisoinnille sitten Stanley Kubrickin Hohdon (1980). Jatko-osa ei herättänyt aivan yhtä suurta kansanvaellusta, mutta 135 000:lla katsojallaan Se: Toinen osa on sekin poikkeuksellisen suosittu teos lajityypissään. Sellainen on näiden elokuvien suosio, että jatko-osa ilmestyy 20. tammikuuta Blu-ray-, DVD-, UHD- ja metallikantisena Blu-ray-tallenteina.

 • Jim Jarmuschin ohjaama zombiekomedia tähtinään Bill Murray, Adam Driver ja Tilda Swinton. Siinä on jo riittävästi syitä katsoa The Dead Don't Die (2019), joka teki loppukesästä lyhyen kierroksen Suomen elokuvateattereissa. Tammikuun 13. päivänä se tulee saataville sekä Blu-ray- että DVD-tallenteina.

 • Boyhoodin (2014) yllätysmenestyksen jälkeen Richard Linklater ohjasi kaksi varsin epäkaupallista elokuvaa, joista kumpaakaan ei tuotu Suomen valkokankaille. Aitoamerikkalaisen ohjaajan tuorein elokuva Missä olet, Bernadette on Cate Blanchettin tähdittämä mysteerikomedia, joka jäi juuri niin pienen yleisön elokuvaksi kuin Linklaterin teokset yleensäkin. Suomessa teatterilevityksessäkin nähty elokuva julkaistaan DVD:llä 27. tammikuuta.

 • Tunnettu yhdysvaltalaisohjaaja on myös Kevin Smith, jonka kolmestatoista elokuvasta peräti kuusi on nähty Suomen valkokankailla, vaikkei yksikään mainittavasti menestynyt. Smithin tuorein elokuva Jay and Silent Bob Reboot (2019) tulee Suomessa suoraan tallennelevitykseen, aivan kuten sen edeltäjä Jay and Silent Bob Strike Back (2001). Smithin ja Jason Mewesin näyttelemät hahmot ovat seikkailleet Smithin elokuvissa alusta lähtien, ja jatkavat seikkailujaan Blu-ray- ja DVD-tallenteilla 20. tammikuuta lähtien.

 

Kotimaisia

 • Tammikuussa tallennelevitykseen tulee kaksi isoa kotimaista elokuvaa edellisvuodelta: Aleksi Mäkelän Olen suomalainen ja Mika Kaurismäen Mestari Cheng. Kari Tapiosta kertova Olen suomalainen on Mäkelän seitsemäs tositapahtumiin pohjautuva elokuva Pahojen poikien (2003), Matin (2006), Rööperin (2009), Kaapparin (2013). Love Records – Anna mulle Lovee (2016) ja 95:n (2017) jälkeen. Mestari Cheng puolestaan on liki kolme miljoonaa euroa maksanut suomalais-kiinalainen yhteistuotantoelokuva Lappiin päätyvästä kiinalaismiehestä. Mäkelän ja Kaurismäen elokuvat julkaistaan kumpikin Blu-ray- ja DVD-tallenteina, Mestari Cheng 27. tammikuuta ja Olen suomalainen 30. tammikuuta.

 • Kotimaisesta käy myös Thurop van Ormanin ohjaama Angry Birds -elokuva 2 (2019), joka tehtiin pitkälti suomalaisella rahalla, mutta ulkomaisin voimin. Kauas kolme vuotta aiemmin valmistuneen ensimmäisen osan menestyksestä jäänyt jatko-osa ilmestyy Blu-ray- ja DVD-tallenteina 27. tammikuuta.

 

Klassikoita ja katalogijulkaisuja

 • Frank Darabontin ohjaama Avain pakoon (1994) oli riittävän laadukas, tuore ja helppo teos kohotakseen IMDb:n käyttäjien äänestyksessä kaikkien aikojen parhaimmaksi elokuvaksi. Se, että liki kaikki siihen on lainattu paremmista elokuvista, ei näytä merkitsevän mitään. Stephen Kingin pienoisromaaniin pohjautuva vankilaelokuva ei ollut tuoreeltaan mikään yleisömenestys, mutta jälkimainetta riittää niin paljon, että se ilmestyy nyt uudelleen Blu-ray- ja DVD-tallenteina.

  Aiemmasta Atlantic Filmin Blu-raysta poiketen uudessa tallenteessa pitäisi olla elokuva alkuperäisellä 1,85:1-kuvasuhteellaan ja lisämateriaalit on mahdutettu samalle levylle itse elokuvan kanssa. DVD-tallenne on sekin yhdellä levyllä, mutta siinä on lisämateriaalina ainoastaan yksi dokumentti. Blu-ray- ja DVD-tallenteet julkaistaan 6. tammikuuta.
 • Jos olet nähnyt Crazy Heartin (2009), olet nähnyt myös Kantrin kaipuun (1983) – tavallaan. Molemmat kertovat keski-iän ylittäneistä, parhaat päivänsä nähneistä kantrilaulajista, joille viina maistuu ja jotka saavat mahdollisuuden pelastua nuoren naisen avulla. Jeff Bridges voitti parhaan miesnäyttelijän Oscarin roolistaan Crazy Heartissa, aivan kuten Robert Duvall roolistaan Kantrin kaipuussa neljännesvuosisata aiemmin.

 • Viina, laulu ja naiset ovat paljon pienemmässä roolissa Martin Scorsesen Kundunissa (1997), Dalai Laman tarinassa. Kaksituntiselta trailerilta tuntuva elokuva Kundun on keskimmäinen Scorsesen kolmesta uskonnollisesta filmistä ja myöskin heikoin, jääden selvästi Kristuksen viimeisen kiusauksen (1988) ja Silencen (2016) varjoon.

 • Koska Kantrin kaipuu ja Kundun ovat Soul Median levittämiä, niiden teknisistä ominaisuuksista ja kuvanlaadusta ei voi mennä takuuseen ennen valmiin tuotteen näkemistä. Kansipapereiden perusteella kummassakin Blu-ray-tallenteessa on vain Dolby Digital 2.0 -ääniraita ja ainakin Kundunin kuvanopeus on tarpeettomasti muutettu 25:een kuvaan per sekunti. Molemmat elokuvat ilmestyvät Blu-ray- ja DVD-tallenteina 31. tammikuuta.

 

Yllä mainitut tallennejulkaisut:

6.1. Avain pakoon BD, DVD
6.1. Crawl BD, DVD
13.1. The Dead Don't Die BD, DVD
15.1. Amazing Grace BD, DVD
15.1. Olen kuka haluat DVD
17.1. Rambo V BD, DVD
20.1. Se: Toinen osa BD, DVD, UHD, BD METALLIKOTELOSSA
20.1. High Life BD, DVD
20.1. Jay and Silent Bob Reboot BD, DVD
27.1. Mestari Cheng BD, DVD
27.1. Ready or Not BD, DVD
27.1. Angry Birds -elokuva 2 BD, DVD
27.1. Missä olet, Bernadette DVD
30.1. Olen suomalainen BD, DVD
31.1. Kantrin kaipuu BD, DVD
31.1. Kundun BD, DVD

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai 6.8.

petterikaniinijulisteuusi petterikaniinijulisteuusi

petterikaniinijulisteuusi maijamehilainenjakuljul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

perunajuliste2 lapinlahtijul sihjajuliste 70onvainnumerojul

Lisää kotimaisia ensi-iltoja