elamanvonkamies1kavi
Martti Kainulainen ja Pirjo Leppänen Elämän vonkamiehen digitoidussa versiossa, joka on nähtävillä korkealaatuisena versiona Elonetissä. Kuvakaappaus.

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin Elonet-verkkopalvelu avautui tänään uudistettuna ja toi mukanaan aikaisen joulun kotimaisten elokuvien ystäville. Uuden ulkoasun lisäksi Elonetissä on nyt myös katsottavissa noin 225 pitkää, teatterilevityksessä ollutta näytelmäelokuvaa sekä liki parituhatta muuta filmiä.

Teknisen laadun suhteen ei jää toivomisen varaa: jokainen pitkistä elokuvista on nähtävillä vähintään teräväpiirtona ja peräti 99 elokuvaa on katsottavissa 4K UHD -laadulla. 4K-resoluutiolla voi nyt katsella esimerkiksi Mikko Niskasen Elämän vonkamiehen (1986), Pekka Parikan Pohjanmaan (1988) ja Talvisodan (1988), Matti Kassilan Komisario Palmun erehdyksen (1960) ja Radio tekee murron (1951), Valentin Vaalan Ihmiset suviyössä (1948), Edvin Laineen Tuntemattoman sotilaan (1955) tai Teuvo Tulion Sensuelan (1973).

KAVI:n omistuksessa olevista noin 450:stä pitkästä elokuvasta loputkin tulevat aikanaan Elonetiin katsottavaksi. Opetus- ja kulttuuriministeriön KAVI:iin kohdistamat rahoitusleikkaukset vaikuttanevat myös uusien digitointi- ja restaurointitöiden etenemistahtiin.

Elonet on nykyisessä muodossaan poikkeuksellinen koko maailman mittakaavassa, mutta niin on KAVI:n katalogikin: sen omistamat 450 pitkää elokuvaa muodostavat noin neljäsosan kaikista Suomessa tuotetuista koko illan elokuvista.

Vielä vuosikymmenen alkupuolella KAVI ei omistanut juuri muita kuin Teuvo Tulion tuotannon – joka tuli valtiolle Tulion kuoltua vailla perillisiä – mutta Finnkinon kanssa tehdyt kaupat Suomen Filmiteollisuuden, Fenno-Filmin, Filmityön, Kinoston, Väinän-Filmin ja National-Filmin katalogista kasvattivat omistuksia. Kokoelma karttui vielä merkittävästi Suomi-Filmi Oy:n myytyä kaikki elokuvansa KAVI:lle.

Suomen elokuvahistorian kolmesta suuresta tuottamosta vain Fennada-Filmin elokuvat eivät ole KAVI:n omistuksessa.

akatonmies1kavi
Edvin Laineen Akaton mies on yksi Elonetissä nähtävillä olevista filmeistä. Näin hyvältä se tuskin näytti ensi-iltapäivänäänkään. Kuvakaappaus.

 

linkki
Katso Elonet.fi

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai 10.7.

theperfectcandidatejuliste theboy2juliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

nakemiinneuvostoliittojuliste viimeisetjuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja