taisteluntie1still

Talvisodan vaiheista kertova Taistelun tie sai ensi-iltansa toukokuun puolivälissä 1940, noin kaksi kuukautta sodan päättymisen jälkeen. Runsaan tunnin mittaisen dokumentin leikkauksesta vastasi Risto Orko (1899–2001), Suomi-Filmi Oy:n tuotantopäällikkö, jolla oli käytössään yhtiön sodan aikana tehdyt kymmenen uutiskatsausta leikkauspoistoineen sekä rauhan aikaan kuvattua uutiskatsausmateriaalia.

Vain viikkoa ennen Taistelun tien ensi-iltaa teatterilevitykseen laskettiin Puolustusvoimien oma, vajaan tunnin mittainen Välähdyksiä Suomen–Venäjän sodasta 1939–1940. Sen leikkauksesta ja koostamisesta vastasi Hannu Leminen (1910–1997), joka oli vaihtoi sodan päätyttyä työpaikkaa Suomi-Filmiltä Suomen Filmiteollisuuteen.

ristoorkounopihlstrom1sakuva
Elokuvaaja Uno Pihlström ja Risto Orko aamiaisella 19. maaliskuuta 1940, sodan jo päätyttyä.

Näiden molempien elokuvien ensi-illan aikaan dokumenttielokuvan pääseminen kaupalliseen teatterilevitykseen oli hyvin harvinaista, mutta etenkin Taistelun tielle löytyi myös kysyntää. Rintamamiehet lienevät muodostaneen melkoisen osan katsojakunnasta, sillä vaikka he itse taisteluihin osallistuivatkin, eivät he toki muiden alueiden taisteluista nähneet kuin korkeintaan valokuvia.

Sittemmin Taistelun tie koki monia vastoinkäymisiä ja muutoksia. Jatkosodan jälkeen se joutui täydelliseen esityskieltoon, kuten monet muutkin 1930- ja 1940-lukujen poliittisina pidetyt elokuvat. Suomi-Filmillä työstettiin materiaalin pohjalta uusi, myös jatkosodan sisältänyt versio nimeltä Taistelujen tie (1960), jota sensuuri ei kieltänyt. Alkuperäinen Taistelun tie pysyi kiellettynä vuoteen 2001 saakka, jolloin lakimuutos esti elokuvien totaalikiellon. Tosin jo Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen, itsenäisyyspäivänä 1992, TV2 esitti Taistelun tien muokatun version, jonka Suomi-Filmi julkaisi myös videokasettina.

Taistelun tien alkuperäistä, sensuroimatonta versiota ei ole koskaan esitetty televisiossa, mutta se on saatavilla DVD:llä. Nyt se on myös nähtävillä KAVI:n Elävä muisti -verkkopalvelussa, talvisodan syttymisen 80-vuotispäivän aikaan.

taisteluntie234
Katso TAISTELUN TIE Elävässä muistissa

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai 10.7.

theperfectcandidatejuliste theboy2juliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

nakemiinneuvostoliittojuliste viimeisetjuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja