upseerijavakooja1still

Syyskuussa Venetsian filmifestivaaleilla moninkertaisesti palkittu Upseri ja vakooja nähdään myös Suomen valkokankailla. Roman Polanskin ohjaaman elokuvan täkäläinen ensi-ilta on maaliskuun 27. päivänä 2020. Levityksestä vastaa Future Film.

Robert Harrisin vuonna 2013 ilmestyneeseen romaaniin pohjautuva elokuva kertoo niin kutsutusta Dreyfussin tapauksesta 1800- ja 1900-lukujen taitteessa, jolloin ranskalainen kapteeni Alfred Dreyfuss tuomittiin maanpetoksesta Pirunsaaren vankilaan. Niin ikään armeijan palveluksessa ollut Georges Picquart huomasi Dreyfussin joutuneen salaliiton uhriksi ja alkoi työskennellä tämän vapauttamiseksi. Polanskin elokuvassa Picquartia näyttelee Oscar-palkittu Jean Dujardin ja Dreyfussia Louis Garrrel.

Myös Polanskin The Ghost Writer (2010) pohjautuu Harrisin romaaniin.

Upseeri ja vakooja on 86-vuotiaan Polanskin kahdeskymmenestoinen pitkän elokuvan ohjaustyö liki kuudessakymmenessä vuodessa. Puolalais-ranskalainen ohjaaja herätti kansainvälistä huomiota jo esikoisteoksellaan, kun Veitsi vedessä (1962) sai parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-ehdokkuuden. Sitä seurasi siirtyminen englanninkielisten elokuvien pariin, mutta viimeiset kolme elokuvaansa Polanski on tehnyt jälleen ranskaksi. Upseeri ja herrasmies on näistä kolmesta suurimuotoisin.

Muutamat Polanskin hiteistä, esimerkiksi Vampyyrintappajat (1967) ja Rosemaryn painajainen (1968), valmistuivat ennen kuin Suomessa aloitettiin elokuvien katsojalukujen virallinen tilastointi vuonna 1972. Vuodesta 1972 lähtien Rosemaryn painajainen keräsi vielä yli seitsemänkymmentätuhatta ja Vampyyrintappajat liki satakaksikymmentätuhatta katsojaa.

Virallisen katsojatilastoinnin ajalta Polanskin elokuvista suosituin on Chinatown (1974), jonka näki lähes 170 000 katsojaa. Yli sadantuhannen katsojan pääsi myös Frantic (1988). Ohjaajamestarin elokuvista vain Oliver Twist (2005) ja Based on a True Story (2017) jäivät Suomessa ilman teatterilevitystä.

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai 10.7.

theperfectcandidatejuliste theboy2juliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

nakemiinneuvostoliittojuliste viimeisetjuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja