mustaavalkoisella2still
Jukka Virtanen ja Jörn Donner näyttelijöinä jälkimmäisen elokuvassa Mustaa valkoisella (1968). Kuva: JDP

Suomalaisen taiteen ja kulttuurin monivaikuttaja Jukka Virtanen kuoli tänään 86-vuotiaana, Yle uutisoi

Virtanen syntyi Jämsänkoskella 25. heinäkuuta 1933 voima-asemanhoitaja Eino Virtasen ja Hilja Hakosen perheeseen. Vuonna 1953 valkokalakin saanut Virtanen aloitti opiskelun Helsingin yliopistossa vuonna 1954 ja liittyi siellä Hämäläis-Osakuntaan. Tutustuminen Pertti ”Spede” Pasaseen (1930–2001) vei kaksikon esiintymään radioonkin.

Vuonna 1956 Erik Blomberg palkkasi Virtasen käsikirjoittajaksi ja ohjaajaksi Allotria-Filmiin, joka tuotti pääasiassa vain tilaustöitä. Virtanen pysyi yhtiössä vuoteen 1958 saakka, jolloin hän pääsi TV1:n viihdetoimittajaksi ja toimi siinä tehtävässä vuoteen 1966 saakka. Virtasen varhaisista tv-töistä tunnetuin lienee Aarre Elon ja Matti Kuuslan kanssa ohjattu Lumilinna (1965), josta tuli ensimmäinen ulkomailla palkittu suomalainen tv-ohjelma.

Pasanen oli vuonna 1964 tuottanut ensimmäisen elokuvansa X-Paronin (1964) yhteistyössä Risto Jarvan ja Jaakko Pakkasvirran kanssa. Kolmikon yhteistyö päättyi siihen, ja Pasanen värväsi seuraavaan elokuvaansa käsikirjoittaja- ja ohjaajatovereikseen Virtasen ja Ere Kokkosen (1938–2008). Yhteisohjauksena syntyi Millipilleri (1966), minkä jälkeen Virtanen sai ohjata soolona Pähkähullun Suomen (1967). Suomen 50-vuotisen itsenäisyyden epävirallinen juhlaelokuva kertoo amerikansuomalaisen hiusöljymiljonäärin Suomen-matkasta.

Pähkähullu Suomi on Pasasen tuotannosta ainoa, joka on saanut "eliitinkin" hyväksynnän – tosin vuosikymmeniä myöhemmin. Ei toisaalta ihme: se on poikkeuksellinen komediaelokuva Suomessa ja varsinkin Pasasen tuotannossa, jossa yleensä kirjallinen, sanallinen huumori on kaiken keskiössä. Pähkähullussa Suomessa riittää visuaalisia vitsejä, ja koko elokuva etenee uskomatonta vauhtia yhdestä onnistuneesta vitsistä toiseen.

noin7veljesta2still
Virtanen, Pasanen ja Kokkonen näyttelijöinä Noin 7 veljeksessä (1968). Kuva: Filmit. Spede Pasanen

Virtanen ohjasi Pähkähullun Suomen jälkeen myöskin Spede-elokuvien parhaimmistoon kuuluvan Noin 7 veljestä (1968), robinhoodilaisen seikkailukomedian. Vuonna 1969 tuotantojen ohjaaja vaihtui Kokkoseen, eikä Virtanen palannut elokuvaohjaajaksi ennen vuotta 1987. Tuolloinkin tuottajana oli Pasanen, mutta elokuvan aihe oli vaatimaton: kymmenminuuttisina jaksoina esitetyn Fakta homma -televisiosarjan elokuvaversio. Virtanen ei ollut mukana alkuperäisen tv-sarjan teossa.

Faktan homman jälkeen Virtanen työskenteli elävän kuvan osalta enää vain television puolella. Hänen viimeinen täysosumansa oli tanskalaiseen formaattiin pohjautuva The joulukalenteri -komediasarja (1997), josta on kasvanut varsinainen kotimaisen tv-viihteen klassikko.

Uraansa laulujen sanoittajana Virtanen piti vain harrastuksena, vaikka valmiita ja levylle päätyneitä tekstejä syntyi noin 250 kappaletta. Näistä osan Virtanen levytti itse, muun muassa Hannan ja Niilon (1969) ja Perspirantti-Antin (1972). Virtasen sanoituksista tunnetuimpia ovat Konstan paremman valssin vuoden 1969 sanoitettu versio, Simo Salmisen esittämät Pornolaulu ja Alle lujaa, Dannyn Seitsemän kertaa seitsemän sekä Paulin taikakaulun, suomenkielinen versio The Beatlesin Maxwell Silverhammerista.

Virtanen oli naimisissa matkatoimistovirkailija Lea Perhon kanssa vuodesta 1960. Heidän lapsiaan ovat näyttelijä Ville Virtanen ja maskeeraaja Riikka Virtanen.

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Elokuvateatterit avoinna jälleen 1.6. alkaen

 

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

nakemiinneuvostoliittojuliste viimeisetjuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja