piukatpaikat59still232
Tony Curtis, Marilyn Monroe ja Jack Lemmon, Piukkojen paikkojen ikimuistoinen kolmikko. Kuva: MGM/UA

Billy Wilderin mestariteos Piukat paikat (1959) on nyt 60-vuotispäivänsä aikaan saanut Suomessa uuden ikärajaluokituksen ja muuttunut perheen pienimmiltä kielletyksi. KAVI:n mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö on oma-aloitteisesti luokitellut elokuvan uudelleen: ikäraja vaihtui kaikenikäisille sallitusta alle 12-vuotiailta kiellettyyn.

Syynä ikärajan nousulle on elokuvan sisältämä väkivalta. MEKU:n mukaan "ajan patinoimassa mustavalkoelokuvassa on muutamia teloitustyylisiä murhia, joissa ampumiset tapahtuvat yhtä lukuun ottamatta kuvan ulkopuolella." Tämä "ajan patinoima" elokuva valittiin pari vuotta sitten BBC:n kriitikkokyselyssä kaikkien aikojen parhaimmaksi komediaelokuvaksi.

piukatpaikat2still
Värillinen valokuva mustavalkoisen elokuvan kuvauksista. Kuva: MGM/UA

Wilderin ja I. A. L. Diamondin kirjoittama Piukat paikat sijoittuu 1920-luvun lopulle ja alkaa kieltolain aikaisesta Chicagosta. Muusikkokaverukset (Jack Lemmon ja Tony Curtis) ovat silminnäkijöitä gangstereiden tekemässä murhassa. Säilyttääkseen oman henkensä Jerry ja Joe päättävät lähteä kaupungista. Miamissa olisi tarjolla töitä kahdelle muusikolle, mutta kylläkin naispuolisille. Niinpä Jerrystä tulee Daphne ja Joesta Josephine. Suunnaksi otetaan Miami, jonka kesäisessä lomaparatiisissa "Daphne" saa ihailijan rikkaasta papparaisesta ja "Josephine" iskee silmänsä yhtyeen solistiin (Marilyn Monroe).

Piukat paikat sai maailmanensi-iltansa maaliskuussa 1959. Suomeen se tuli saman vuoden lokakuun 16. päivänä ja sattumalta myöskin alle 16-vuotiailta kiellettynä. Helsingin 1300-paikkaisessa Alohassa ensi-iltansa saanut Piukat paikat ylitti yksistään Helsingin osalta 100 000:nnen katsojan rajan seuraavan vuoden tammikuussa. Vuoden 1977 uusintaensi-iltakierros keräsi koko maasta lähes satatuhatta katsojaa.

Vuonna 1987 Piukat paikat tarkastettiin uudelleen Elokuvatarkastamossa, joka laski silloin ikärajan kaikenikäisille sallittuun.

Piukat paikat on julkaistu myös suomeksi tekstitettynä Blu-ray-tallenteena, joka ei kuitenkaan ole ollut Suomessa levityksessä.


Piukkojen paikkojen uusi traileri

 

Korjattu klo 17.17 ensi-ilta oli Alohassa.

Ensi-illat

Perjantai 28.2.

erityisetjuliste eramaankutsujuliste

theinvisiblemanjuliste sonicthemoviejuliste

uskomatonluolapelastusjuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

elamaakuolemanjalkeenjuliste aikajonkasainjuliste2 nakemiinneuvostoliittojuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja