budapestinauringonlasku1still
Budapestin auringonlasku, vuoden kaunein elokuva? Kuva: Future Film

>> Seuraavassa poimintoja syyskuussa Suomessa julkaistavista DVD- ja Blu-ray-tallenteista.

 

Hiljattain teatterilevityksessä olleet elokuvat:

 • Unkarilainen Lásló Nemes voitti parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarin esikoisohjauksestaan Son of Saul (2015). Nyt hän jatkaa Unkarin historian kuvaamista Budapestin auringonlaskussa (2018), ensimmäistä maailmansotaa edeltävään aikaan sijoittuvassa toisenlaisessa naisen tarinassa. Visuaalisilta ansioiltaan viime vuosien vaikuttavimpia teoksia. (DVD)

 • Brittiläisen Josie Rourken ohjaama Kaksi kuningatarta (2018) on vanha tarina Maria Stuartista ja Elisabeth I:stä. Täsmälleen samanniminen aiempi filmatisointi on vuodelta 1971. Tuolloin ohjaajana oli Charles Jarrott ja pääosissa Vanessa Redgrave ja Glenda Jackson. Vuoden 2018 sovituksessa pääosat ovat Margot Robbiella ja Saoirse Ronanilla. (DVD + BD)

 • Yhdysvaltalaisen Julian Schnabelin Van Gogh – ikuisuuden porteilla (2018) toi pääosaa näytelleelle Willem Dafoelle Oscar-ehdokkuuden samasta roolista, josta Kirk Douglas oli ehdolla yli 60 vuotta aiemmin. Tuolloin kyseessä oli Vincente Minnellin ohjaama Hän rakasti elämää (1956). Maailman mahtavimpiin kuuluvan maalarin tarina oli esillä hiljattain myös animaatioelokuvassa Loving Vincent (2017), joka on yhä saatavilla DVD- ja Blu-ray-talleinteina. (DVD + BD)

 • Irlantilaisohjaaja Neil Jordanin uusin elokuva on jännäri ja pääosassa nähdään Isabelle Huppert, mutta mikään uusi Elle se ei kuitenkaan ole. Greta (2018) meni sen verran heikosti, että se julkaistaan tallenteena uudella Stalker-nimellä, joka tietysti tuo mieleen aivan toisen elokuvan...

 • Iranilaisen Jafar Panahin edellinen elokuva Taxi Teheran (2015) keräsi Suomen elokuvateattereihin liki 15 000 katsojaa. Panahin uusin elokuva Kolme naista (2018) sai saman suomenkielisen nimen kuin Robert Altmanin klassikko neljänkymmenen vuoden takaa. (DVD)

 • Iranista on myös Asghar Farhadi, joka rakensi Nader ja Simin: Erolla (2011), Menneisyydellä (2013) ja The Salesmanilla (2016) maineen myös Suomessa. Ohjaajan tuorein teos, Kaikki tietävät (2018), nähtiin meikäläisillä valkokankailla alkuvuodesta ja varsin hyvällä menestyksellä. Pääosia näyttelevät Penélope Cruz ja Javier Bardem. (DVD)

 • Tuotteliaan ranskalaisohjaaja Olivier Assayaksen tuorein elokuva, draamakomedia Rivien välissä (2018), kertoo kirjankustantajan ja kirjailijan rakkaussuhteista myös heidän naistensa näkökulmasta. Guillaume Canet’n ja Juliette Binochen tähdittämä Rivien välissä nähtiin myös teatterilevityksessä, toisin kuin Assayaksen edellinen elokuva Personal Shopper (2016). (DVD)

 • Norjalaisen Espen Sandbergin ensimmäinen soolo-ohjaus on Amundsen (2018), uskomattoman elämän eläneen maanmiehensä Roald Amundsenin tarina. Tämä norjalainen suurelokuva tuo heti mieleen Kon-Tikin (2012), toisesta norjalaisesta maailmanmatkaajasta kertoneen menestysfilmin, joka olikin Sandbergin ja Joachim Ronningin ohjaama. (DVD + BD)

 • Kanadalaisen Xavier Dolanin ohjaama Vain maailmanloppu (2016) nähtiin meikäläisillä valkokankailla jo keväällä 2017. Marion Cotillardista ja Léa Seydouxista huolimatta elokuva ei yleisöä tavoittanut, eikä tallennelevitystä tullut. Nyt Scanboxin ja Soul Median yhteistyön myötä Vain maailmanloppu julkaistaan fyysisenäkin tallenteena. (DVD)

 • Saksalaisen Christian Petzoldin maine perustuu ennen kaikkea Barbaraan (2012) ja Phoenixiin (2014). Huomattavasti heikommin mennyt Transit (2018) ei kai mainetta kasvata, mutta ehkä se pitää sitä yllä. Anna Seghersin toisen maailmansodan aikaan kirjoittamaan romaaniin pohjautuvan elokuvan tapahtumat on sijoitettu nykyaikaan. (DVD)

 • Englantilaisen potilaan (1996) Oscar-palkittuna ohjaajana tunnettun Anthony Minghellan (1954–2008) poika Max on nyt debytoinut elokuvaohjaajana. 34-vuotiaan juniorin itsensä kirjoittaman Teen Spiritin pääosan näyttelee Elle Fanning ja elokuvan henki on nimensä mukainen. (DVD)

 • Brittiläisen Trevor Nunnin elokuvaohjaajan ura jatkui yli kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen Red Joanilla (2018). Judi Denchin tähdittämä elokuva kertoo tositarinan herttaisesta mummelista, joka olikin neuvostovakooja. (DVD + BD)

 • Yhdysvaltalaisen Rob Lettermanin ohjaama Pokémon: Detective Pikachu (2019) ei jotenkin istu yllä mainittujen elokuvien seuraan, mutta olkoon. Live action -elokuva, jossa seikkailee CGI-animoitu Pikachu (Ryan Reynolds äänenään), sai elokuvateattereissa noin 85 000 katsojaa. (DVD + BD + UHD)

 • Brittiläinen Chris Addison debytoi pitkän elokuvan ohjaajana The Hustle – ammattihuijareilla, joka on kylläkin yhdysvaltalaista tuotantoa. The Hustle on uudelleenfilmatisointi brittiläisen Frank Ozin ohjaamasta Herrasmieshuijareista (1988), joka sekin oli toisen mantereen tuotanto. Ozin elokuva puolestaan oli uudelleenfilmatisointi Ralph Levyn elokuvasta Kuin kukot orrella (1964). Tässä tapauksessa ohjaajakin oli yhdysvaltalalainen. Uusimman ja kahden edellisen filmatisoinnin välisistä eroista suurin on (laadun lisäksi) päänäyttelijöiden sukupuoli. (DVD + BD)

 

Klassikot ja katalogituotteet:

 • Hal Needhamin ohjaamat Kanuunankuularalli (1981) ja Kanuunankuularalli II (1984) eivät laadullaan hämmästytä, mutta kylläkin näyttelijäkaartiltaan. Mukana ovat muun muassa Burt Reynolds, Dean Martin, Jackie Chan, Roger Moore ja mikä jottei Frank Sinatrakin. Elokuvista on muutama vuosi sitten julkaistu erilliset DVD- ja Blu-ray-tallenteensa, mutta nyt ne ilmestyvät uudelleen yksissä kansissa. (DVD + BD)

 • Aasialaista taistelulaji- tai kamppailuelokuvia tulee tarjolle kahden eri kokoelman verran. Jet Lin tähdittämä Once Upon a Time in China -sarja saa omansa ja sekalainen joukko 1970-luvun teoksia oman kokoelmansa. Niiden sisällöt ovat nähtävillä tämän jutun alaosassa. (DVD + BD)

 • Duncan Jonesin ohjaama Moon (2009) ei tullut Suomessa teatterilevitykseen – seikka, joka olisi varmasti toinen, jos se olisi valmistunutkin vuonna 2019. Sam Rockwellin tähdittämä laadukas scifi-elokuva pääsi meilläkin DVD- ja Blu-ray-tallennelevitykseen, ja nyt luvassa on uusintajulkaisut molemmissa formaateissa. (DVD + BD)

 

Kotimaiset elokuvat:

 • Raimo O. Niemen ja Ville Suhosen ohjaama Poika ja ilves (1998) oli ”nykyajan” ensimmäinen todella suuri kotimainen lastenelokuvamenestys. Yli 375 000 katsojaa kerännyt elokuva digitoitiin ja restauroitiin hiljattain Elokuvasäätiön tuella. Nyt se julkaistaan uudelleen fyysisenä tallenteena, mutta kylläkin vain DVD-formaatissa. Aiempi tallennejulkaisu ilmestyi elokuvan ollessa vielä tuore tapaus. (DVD)

 • Digitoitu on myös Liisa Helmisen ohjaama Pelikaanimies (2004), joka sekin ilmestyy nyt uutena digitointina DVD:llä. Leena Krohnin romaaniin pohjautuva lastenelokuva sai yli satatuhatta katsojaa.

 • (Osittain) Helmisen ohjaamia ovat myös 1990-luvun puolivälin Urpo & Turpo -lyhytelokuvat, jotka nähtiin heti tuoreeltaan myös valkokankailla eräänlaisina kokoelmaversioina. Nyt nämä lyhytelokuvat on digitoitu ja restauroitu (ikävä kyllä myös kuva on rajattu uudelleen). Urpo & Turpo 2 (1997) nähtiin viime vuonna teatterilevityksessä Urpo & Turpo johtolangan jäljillä -nimellä; siitä oli tosin jätetty pois joulujakso, joka on nyt mukana Urpo & Turpo aarretta etsimässä -DVD:llä. (DVD)

 • Kari Väänäsen debyyttiohjaus television puolella oli Heikki Vuennon kirjoittama Sutki (1993), joka saapuu nyt tallennelevitykseen. Pääosaa näyttelee Vesa Vierikko. (DVD)

 

Yllä mainitut julkaisut:

Rivien välissä 4.9. Cinema Mondo DVD
Kolme naista 4.9. Cinema Mondo DVD
Teen Spirit 9.9. SF Studios DVD
Budapestin auringonlasku 13.9. Future Film DVD
Transit 13.9. Future Film DVD
Amundsen 16.9. SF Studios DVD
Blu-ray
Kaksi kuningatarta 16.9. Universal Sony DVD
Blu-ray
Pokémon: Detective Pikachu 16.9. 20th Century Fox DVD
Blu-ray
UHD
The Hustle – ammattihuijarit 23.9. SF Studios DVD
Blu-ray
Kung Fu Classics Collection Vol. 1 23.9. Universal Sony DVD
Blu-ray
Once Upon a Time in China Collection 23.9. Universal Sony DVD
Blu-ray
Kanuunankuularalli 1 + 2 23.9. Universal Sony DVD
Blu-ray
Greta 23.9. Universal Sony DVD
Blu-ray
Moon 27.9. Soul Media DVD
Blu-ray
Van Gogh – ikuisuuden porteilla 27.9. Soul Media DVD
Vain maailmanloppu 27.9. Soul Media DVD
Kaikki tietävät 27.9. Soul Media DVD
Sutki 27.9. VLMedia DVD
Urpo & Turpo aarretta etsimässä 27.9. Future Film DVD
Poika ja ilves 27.9. Future Film DVD
Pelikaanimies 27.9. Future Film DVD
Red Joan 30.9. Universal Sony DVD
Blu-ray

 

 kungfuclassicsdvd1

onceuponatimedvd1

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai 11.9.

theoutpostjul theboy2juliste

theboy2juliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

karpojuliste lostboysjuliste tovejuliste nimbyjuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja