Petteri Saarion ohjaama ja Citizen Jane Productions Oy:n Elina Pohjolan tuottama Vedenneito-dokumenttielokuva saa ensi-iltansa huhtikuun 5. päivänä tuotantoyhtiön levittämänä. Elokuvan pohjana on Yle Areenassa esitetty samanniminen dokumentti, joka on laajennettu kattamaan kesän lisäksi kaikki muutkin vuodenajat.

Saarion dokumentin päähenkilöt ovat 13-vuotias Emika ja hänen serkkunsa Antti, jotka seikkailevat Saimaan saaristossa ja luonnossa neljänä vuodenaikana. Keväällä nuoret tapaavat saimaannorpan, erittäin uhanalaisen norpan, joita nimensä mukaisesti löytyy vain Suomesta.

Vedenneito tarjoaa katsojalleen innostavia samastumiskohteita ja käsin kosketeltavaa läsnäolon tuntua, Saario kertoo lehdistötiedotteessa. – Kun Emika ja Antti tekevät luonnossa kaikenlaista jännittävää, haluan luoda katsojalle tunteen, että myös minä voin mennä luontoon ja hakea sieltä elämyksiä. Elokuvalla haluan innostaa ja rohkaista lapsia ja vanhempia menemään ulos ja seikkailemaan luonnossa.

Vedenneito on pitkään luontokuvaajana työskennelleen Saarion ensimmäinen teatterilevityksen saava elokuva. Kuvaus on Petteri ja Antti Saario, musiikki Markku Kanervan ja äänisuunnittelu Joonatan Hietasen käsialaa.

 

Metsän ja Järven tarinan jalanjäljillä

Suomalaiseen luontoon keskittyvien pitkien, teatterilevitykseen tehtyjen dokumenttielokuvien historia on pitkä, mutta lyhyt. Tämän lajityypin ensimmäinen teos oli Luonnon kätköissä (1963), jonka leikkaus ja sommittelu oli Suomi-Filmi Oy:n ammattilaisten vastuulla, mutta itse materiaalia oli amatöörikuvaajien dia- eli värikääntöfilmille kuvaamaa. 60-minuuttisen elokuvan yleisömenestys jäi hyvin vaatimattomaksi, eikä sitä ole sen jälkeen juuri esitettykään. Viime vuonna Luonnon kätköissä pääsi kuitenkin mukaan Suomi-Filmi Oy:n kaikki pitkät elokuvat sisältävään DVD-kokoelmaan.

Tämän jälkeen suomalaisluontoa on kuvattu muun muassa Markku Lehmuskallion dokumenteissa ja fiktioissa, jotka ovat keränneet huomattavasti enemmän mainetta ulkomailla kuin kotimaassa. Vasta MRP Matila Röhr Productions Oy:n tuottama Metsän tarina (2012) teki suomalaisesta luontodokumentista kelpoa kauppatavaraa myös kotimaassa. Hieman yli 90 000 katsojaa elokuvateattereissa saaneen elokuvan tyyli jatkui Järven tarinassa (2016), joka keräsi ennätykselliset 186 671 katsojaa.

Metsän ja Järven tarinan jälkeen MRP on tuottanut Ailo – pienen poron suuren seikkailun, ranskalais-suomalaisen koko perheen eläin- ja luontoelokuvan. Joulun alla ensi-iltansa saanut elokuva on kerännyt tähän mennessä yli 90 000 katsojaa.

Jouni Hiltusen ohjaama ja tuottama Matka merelle -dokumenttielokuva keräsi vuonna 2017 noin kolme ja puoli tuhatta katsojaa. Yhteyttä luontoon on haettu myös Anu Kuivalaisen Sielunmetsä-dokumentissa (2017), jossa ihmiset kertovat itsestään ja suhteestaan metsään. Sen katsojamäärä jäi alle puoleentoista tuhanteen.

vedenneitojuliste iso

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai 10.7.

theperfectcandidatejuliste theboy2juliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

nakemiinneuvostoliittojuliste viimeisetjuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja