marianparatiisi1stillkuokkanen iso
Pihla Viitala on Maria Åkerblom Marian paratiisin mainoskuvassa. Kuva: Sami Kuokkanen

Tähän mennessä vuoden 2019 ensi-iltakalenteriin on merkitty yhdeksän kotimaista uutuuselokuvaa, mutta niiden lisäksi tulossa on myös useita muita uutuuksia, joilla ei vielä ole ensi-iltapäivää.

 

Tammikuu

Vuoden aloittaa Klaus Härön kuudes pitkä elokuva Tuntematon mestari, joka saapuu valkokankaille tammikuun 4. päivänä Nordisk Filmin levittämänä. Elokuvan päätekijät ovat pitkälti samoja kuin Härön edellisessä elokuvassa, Golden Globe -ehdokkuuden saaneessa Miekkailijassa (2015). Anna Heinämaan käsikirjoittaman ja Tuomo Hutrin kuvaaman Tuntemattoman mestarin tuotannosta vastaa Making Movies Oy, pääosissa nähdään Heikki Nousiainen, Amos Brotherus ja PIrjo Lonka.

Timo Vuorensolan ohjaama Iron Sky: The Coming Race saa vihdoin ensi-iltansa keskiviikkona 16. tammikuuta. Yli puolitoista vuotta myöhästynyt elokuva on jatkoa Vuorensolan Iron Skylle (2012), joka keräsi kotimaasta noin 180 000 ja koko Euroopasta liki miljoona katsojaa. Molemmat elokuvat ovat Tero Kaukomaan tuotantoa ja Mika Orasmaan kuvaamia, mutta nyt levittäjä on vaihtunut Disneystä SF Studiosiin.

 aurora2still
Chike Ohanwe ja Amir Escandari elokuvassa Aurora. Kuva: Dionysos Films

 Tammikuun kolmas kotimainen ensi-ilta on Miia Tervon esikoispitkä Aurora, Lapissa kuvattu romanttinen komedia, jonka ensi-ilta on 25. päivänä. Nordisk Filmin levittämän elokuvan päärooleja näyttelevät Mimosa Willamo, Ria Kataja, Oona Airola ja eritoten ohjaajana tunnettu Amir Escandari. Tuottajana toimii Max Malka Dionysos Films Oy:stä, jonka edellinen elokuva oli Rike Jokelan jättihitti Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu! (2016). Kuvauksesta vastaa Arsen Sarkisiants, jolla kyseessä on ensimmäinen pitkän näytelmäelokuvan kuvaustyö.

 

Helmikuu

Helmikuulle on varmistunut tähän mennessä vain kaksi kotimaista ensi-iltaa. 8. helmikuuta levitykseen tulee Arthur Franckin ohjaama ja Oskar Forsténin tuottama Olliver Hawk -niminen dokumenttielokuva hypnotisoija Olavi Hakasalosta (1930–1988). Franckin ja Forsténin tuotantoyhtiö vastaa myös elokuvan levityksestä.

Helmikuun 15. päivänä vuorossa on Markus Lehmusruusun esikoisohjaus Risto Räppääjä ja pullistelija, jonka Robert Nordström on kuvannut. Kyseessä on Sinikka ja Tiina Nopolan lastenkirjasarjan seitsemäs filmatisointi. Ensimmäiset kolme tuotti Kinotar Oy ja ohjasi Mari Rantasila, seuraavat kolme ohjasi ja tuotti Timo Koivusalo. Nyt tuottajana on Solar Films Oy, jonka puolesta elokuvan levittää Nordisk Film. Myös Rantasilan Räppääjät ovat Nordisk Filmin levityksessä, Koivusalon elokuvia levittää Disney.

Ensimmäiset kuusi Risto Räppääjä -elokuvaa keräsivät elokuvateattereista yhteensä yli 1,7 miljoonaa katsojaa.

babyjane2still sannavanninen
Roosa Söderholm ja Maria Ylipää elokuvassa Baby Jane. Kuva: Sanna Vänninen / October Oy

Maaliskuu

Maaliskuussa nähdään ainakin Sofi Oksasen samannimiseen romaaniin pohjautuva Baby Jane, joka on dokumentaristi Katja Gauriloffin debyytti pitkän näytelmäelokuvan ohjaajana. October Oy:n tuottaman ja Future Filmin levittämän elokuvan ensi-ilta on 8. päivänä. Päärooleja näyttelevät He ovat paenneet -elokuvan Roosa Söderholm sekä Maria Ylipää ja Lauri Tilkanen. Kuvauksesta huolehtii Heikki Färm.

 

Syys- ja lokakuu

Seuraavat varmistuneet ensi-illat löytyvät vasta syksyltä, molemmat Solar Filmsin tuotantoa ja Nordisk Filmin levittämiä. Aleksi Mäkelän 15. pitkän elokuvan ohjaustyö on Kari Tapion elämäntarinan kertova Olen suomalainen, joka saa ensi-iltansa syyskuun 13. päivänä. Matti Ristisen, Tiina Lymin, Tatu Sinisalon ja Talvikki Eerolan tähdittämä epookkielokuva on Mäkelän ensimmäinen elokuva Solar Filmsille sitten Kaapparin (2013). Kari Tapio -elokuvan yhteistuottaja on Mäkelän ja Markus Selinin Nummela-Filmi Oy, joka tuotti jo Mäkelän Kummeli V:n (2014). Ohjaajan kolmentoista edellisen elokuvan tapaan kuvaajana toimii Pini Hellstedt.

Lokakuun 18. päivänä vuorossa on Mikko Koukin ohjaama elokuvasovitus Pertti Jarlan Fingerpori-sarjakuvasta; kuvauksesta vastaa Konsta Sohlberg. Fingerpori jatkaa suomalaisten sarjakuvafilmatisointien jo 1930-luvulla alkanutta perinnettä. Aiemmasta sadosta tunnetuimpia ovat Suomen Filmiteollisuuden vuosina 1953–1960 tuottamat kolmetoista Pekka Puupää -elokuvaa.

vinskijanakymattomyyspulveri2still
Kuva: Snapper Films

Tulossa myös

Tällä hetkellä tuotannossa olevista kotimaisista elokuvista ainakin kuuden pitäisi valmistua vuoden 2019 aikana.

  • Zaida Bergroth ohjaa pahamaineisen huijarisaarnaaja Maria Åkerblomin (1898–1981) elämästä kertovan Marian paratiisin, jossa nimiroolia näyttelee Pihla Viitala. Elokuvayhtiö Komeetta Oy:n ensimmäinen pitkä elokuva on Nordisk Filmin levityksessä. Kuvauksesta vastaa Henri Blomberg, joka kuvasi myös Bergrothin Miamin (2017).
  • Pitkän linjan ohjaajia edustaa nyt Mika Kaurismäki, jonka Mestari Cheng on suomalais-kiinalaista yhteistuotantoa. Hannu Oraviston käsikirjoitus kertoo Suomeen muuttavasta kiinalaismiehestä (Chu Pak Hong), joka ruoanlaittotaidoillaan voittaa pienen paikkakunnan asukkaiden sympatiat puolelleen. Jari Mutikaisen kuvaaman elokuvan levittää SF Studios. Budjetti on noin 2,9 miljoonaa euroa.
  • Muukalaisella (2009) ja He ovat paenneilla (2014) festivaalimenestystä saavuttaneen J-P Valkeapään kolmas elokuva Koirat eivät käytä housuja valmistuu vuoden 2019 mittaan. Ohjaajan edellisen elokuvan tapaan kuvauksesta vastaa Pietari Peltola. Pekka Strangin ja Krista Kososen tähdittämä elokuva on Helsinki-filmi Oy:n tuotantoa ja SF Studiosin levityksessä.
  • Vuoden halvimmalla tuotettuihin elokuviin lukeutuu Maria K. Monosen esikoispitkä MC Landebööna, joka on jo kuvattu, mutta ensi-illasta tai levittäjästä ei ole tietoakaan. Tuottajana on Silva Mysterium Oy, kuvaus on Joonas Pulkkasen.
  • Timo Parvelan Ella ja kaverit -kirjoista kaksi lastenelokuvaa tuotannut Juha Wuolijoki ohjaa kolmantena pitkänään Vinski ja näkymättömyyspulverin. Simo "Aapeli" Puupposen lastenkirjaklassikkoon pohjautuva filmi on Wuolijoen ensimmäinen kahdeksaan vuoteen. Snapper Films Oy:tä pyörittävä Wuolijoki debytoi ohjaajana Joulutarinalla (2007), joka sai Suomessa noin 285 000 katsojaa ja Espanjassakin peräti yli 90 000 katsojaa. Snapper Films vastaa myös Vinskin levityksestä.
  • Solar Filmsin neljäs vuoden 2019 elokuva on Marja Pyykön Tarhapäivä, eli jatko-osa ohjaajan Yösyöttö-hittikomedialle vuodelta 2017. Noin 200 000 katsojaa saaneen Yösyötön tapaan Tarhapäiväkin pohjautuu Eve Hietamiehen samannimiseen romaaniin. Molemmat elokuvat levittää Nordisk Film.
  • Kaksi keskimääräistä suurempaa tuotantoa saattaa valmistua vasta vuoden 2020 puolella. Teppo Airaksisen ohjaamaa Supercool-nuorisokomediaa on tehty kaikessa hiljaisuudessa, eikä siitä ole tarkempia yksityiskohtia tiedossa. Joka tapauksessa kyseessä on viidellä miljoonalla eurolla tuotettava "suurelokuva", joka ilmeisesti kuvataan kokonaisuudessaan Los Angelesissa. Elokuvan levittää SF Studios ja tuottaa Yellow Film & TV Oy, jolle Airaksinen on ohjannut Napapiirin sankarit 2:n (2014) ja juuri ensi-iltaan tulleen Juicen.
  • Aki Ollikaisen samannimiseen romaaniin pohjautuva Nälkävuosi on ensimmäinen 1860-luvun nälkävuosiin keskittyvä näytelmäelokuva. Noin 2,2:lla miljoonalla eurolla tuotettava suurelokuva on Lucy Loves Drama Oy:n ensimmäinen pitkä näytelmäelokuva. Mikko Kuparisen ohjaaman Nälkävuoden esitysoikeudet omistaa Scanbox Entertainment, jonka puolesta Finnkino levittää elokuvan.
  • Vuoden 2019 aikana luvassa on myös useita kansainvälisiä yhteistuotantoja, joista Veiko Õunpuun Viimeisissä on suurin suomalaispanostus kuvauspaikkoja, päänäyttelijöitä ja päätekijöitä myöten. Virolais-suomalaisen yhteistuotannon suomalainen tuottaja on Bufo Oy, jonka oma levitysyhtiö B-Plan Distribution vastaa elokuvan levityksestä.

Ensi-illat

Perjantai 16.8.

onceuponatimeinhollywoodjuliste pakomuurintakaajul

innadeyardjul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

veeranmaaginenelamajuliste olensuomalainenjuliste tottumiskysymysjuliste marianparatiisijuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja