The Crow (1994) julkaistaan 4K UHD -tallenteina myös Suomessa

thecrow4ksb

Alex Proyasin ohjaaman The Crow'n (1994) ensi-illasta tulee tänä vuonna kuluneeksi pyöreät 30 vuotta, ja juhlavuoden kunniaksi se julkaistaan 4K UHD -tallenteena myös Suomessa. SF Studiosin ja Paramount Picturesin tavallinen 4K-tallenne samoin kuin metallikoteloon pakattu steelbook-tallenne tulevat kauppoihin 6. toukokuuta.

Tavallinen 4K UHD -tallenne sisältää elokuvasta vain 4K-levyn, mutta steelbook-versiossa on mukana myös restauroidun version Blu-ray-tallenne.

James O'Barrin sarjakuvaan pohjautuva The Crow jäi aikakirjoihin etenkin siksi, koska pääroolia näyttelevä 28-vuotias Brandon Lee kuoli kuvauksissa sattuneen työtapaturman seurauksena. Lee kuvasi kohtausta, jossa häntä kohti ammuttiin revolverilla. Pienen budjetin tuotannossa vähät välitettiin turvallisuusmääräyksistä, ja näiden laiminlyöntien seurauksena toinen näyttelijä tietämättään ampui Leetä kohti aseella, jossa piti olla vain paukkupanos, mutta johon olikin jäänyt .44 kaliiperin ammus. Luoti osui Leetä vatsaan, hän menetti tajuntansa ja kuoli myöhemmin samana päivänä sairaalassa.

The Crow'lle tehtiin kolme jatko-osaa vuoteen 2005 mennessä. Parhaillaan tekeillä on Rupert Sandersin ohjaama uusi filmatisointi, jossa ruotsalainen Bill Skarsgård näyttelee nimiroolia. Myös Laura Birn on mukana, mutta roolista tai sen suuruudesta ei ole hiiskuttu.

Alkuperäinen The Crow sai Suomen-ensi-iltansa 14. lokakuuta 1994 alle 18-vuotiailta kiellettynä. Ikäraja on yhä voimassa.

 

thecrow4knm

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).