Talvisodan tv-sarjaversio on nyt restauroitu ja katsottavissa Elonet+:ssa

talvisotarestauroi3
Sama kuva värimäärittelemättömänä ja -määriteltynä.

Pekka Parikan ohjaaman Talvisodan (1989) pidennetyn tv-sarjaversion restauroitu eli entisöity versio on nyt katsottavissa Elonet+:ssa.

KAVI:n suorittaman entisöintityön pohjana käytettiin vuonna 2015 restauroitua elokuvaa, josta televisiosarja rakennettiin uudelleen alkuperäiskopion mallin mukaan. Sarjaversio leikattiin aikanaan vain videolla, mutta siihen käytetyt negatiivit ovat säilyneet.

Samaan tapaan kuin liki vuosikymmen aiemmin elokuvaversiota entisöitäessä, KAVI digitoi sarjassa käytetyt negatiivit ja suoritti restaurointityön alusta loppuun saakka 4K-tasoisena. Kyseessä onkin ensimmäinen 4K-laadulla masteroitu vanha kotimainen televisiosarja.

Skannattu negatiivi käytiin läpi ruutu ruudulta ja kuvasta poistettiin roskia ja naarmuja. Lopputekstit olivat olemassa vain U-matic-videonauhana, joten ne tehtiin uudelleen vastaamaan alkuperäistä myös toistonopeudeltaan.

Kuvaaja Kari Sohlbergin toivomuksesta televisiosarjan kuva rajattiin 16:9- eli 1,78:1-kuvasuhteeseen vastaamaan nykypäivän television täyskuvaa. Talvisota kuvattiin 1,66:1-kuvasuhteella, mutta televisiosarja tehtiin alun perin osittain letterboxattuna, noin 1,54:1-kuvasuhteella. Restauroituun versioon ei tehty PAL-nopeutetusta, vaan sarja on katsottavissa alkuperäisellä 24 kuvan sekuntinopeudella.

Myös ääni restauroitiin vastaamaan alkuperäistä stereoraitaa. Elokuvaversiossa oli alkujaan nelikanavainen Dolby Surround -ääni, joka restauroitaessa muutettiin nykypäivän esityslaitteisiin sopivaksi 5.1-monikanavaääneksi.

Talvisota-elokuvan pituus on 3 tuntia 17 minuuttia ja sarjan 4 tuntia 35 minuuttia, mutta kun laskuista jätetään pois viidessä jaksossa toistuvat alku- ja lopputekstit, jää eroa noin 57 minuuttia.

talvisotarestauro1
Värimäärittelemättömänä alkuperäisellä 1,66:1-kuvasuhteella.

talvisotarestauroi2
Värimääriteltynä ja 1,78:1-rajauksella.

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).