Tuukka Temonen ja kymmenen suosikkia vanhoista kotimaisista elokuvista


presidentintekijat
Presidentintekijät. Kuva: Tuukka Temonen


Jo hyvissä ajoin ennen ensi-iltaansa kohua herättäneen Presidentintekijät-dokumentin ohjaaja Tuukka Temonen (s. 1975) muistettaneen parhaiten Apulanta-yhtyeen jäsenenä, mutta sittemmin hän on ollut mukana elokuva- ja TV-alalla monissa eri tehtävissä. Televisioon mm. The McCoys Show- ja Diili-ohjelmia ohjannut Temonen oli kuvaajana Aleksi Bardyn Rouva Presidentti- ja JP Siilin Sel8nne-dokumenteissa, kuten myöskin Presidentintekijöissä, joka on Temosen ensimmäinen elokuvateatteriohjaus.

Temonen pyörittää Optipari-nimistä yhtiötä, joka mm. tuottaa mainosfilmejä ja musiikkivideoita.


Tuukka Temosen kymmenen suosikkia vanhoista kotimaisista elokuvista

Edellisten vastaajien tapaan myös Tuukka Temosta pyydettiin listaamaan sähköpostitse kymmenen (tai useampi) suosikkiaan ennen vuotta 1990 valmistuneista kotimaisista elokuvista.

 

  KUN HUNTTALAN MARKKU SUOMEN OSTI (1984, Markku Onttonen)
  – Tämä elokuva on jäänyt siinä suhteessa mieleen, että se on ollut ensimmäinen kotimainen elokuva, jonka olen lapsena yksin käynyt katsomassa teatterissa. Aika vähän muistoja elokuvasta, mutta sellainen mielikuva, että tämä kuvasti hyvin sitä muutosaaltoa kaupungin ja maaseudun välillä.
  UUNO TURHAPURO MUUTTAA MAALLE (1986, Ere Kokkonen)
  – Siksi itselle merkittävä elokuva, että sitä kuvattiin osittain Heinolassa. Muistan nähneeni Uunon poistumasta kotitaloni alakerran baarista.
  AGENTTI 000 JA KUOLEMAN KURVIT (1983, Visa Mäkinen)
  – Tästä elokuvasta on jäänyt mieleen överin kököt takaa-ajokohtaukset ja se, että "nimeni on Heikki"-mies etäisesti muistutti Roger Moorea.
  JÄÄTÄVÄ POLTE (1986, Renny Harlin)
  – Sensuurin takia jäi mieleen. Muistan nähneeni tämän vasta 90-luvun lopussa ja sillä mittarilla katsottuna hyvin amerikkalainen elokuva ollakseen kotimainen filmi.
  KUUTAMOSONAATTI (1988, Olli Soinio)
  – Oli pikkupoikana oikeasti aika karmiva elokuva. Ihan verrattavissa Psykoon.
  UUNO TURHAPURO ARMEIJAN LEIVISSÄ (1984, Ere Kokkonen)
  – Tupankanmittainen tauko on palanut verkkokalvoille. Ehdoton klassikko Uuno-elokuvien sarjassa.
  TUNTEMATON SOTILAS (1985, Rauni Mollberg)
  – En pitänyt tästä silloin ja vielä vähemmän pidän siitä nyt. Varsinkin muutama vuosi sitten katsottuna elokuva näyttää kaveriporukan sekoilulta takametsässä. Elokuvassa on kuitenkin muutamaa hyvä tunnelmainen kuva, kuten evakojen matka maalaismaisemassa.
  PEKKA & PÄTKÄ -ELOKUVAT (1953–1960, Ville Salminen, Armand Lohikoski, Aarne Tarkas)
  – Ensimmäisiä elokuvia, mitä vanhempien kanssa kävimme sunnuntaisin katsomassa.
  INSIDERS (1989, Lauri Törhönen)
  – Ensimmäinen kohtaaminen muuhun elämään kuin perus-suomalaisten elämänmenoon. Näytti heinolalaiselle nuorelle, että Helsingissä kaikki on toisin.
  TALVISOTA (1989, Pekka Parikka)
  – Omalle sukupolvelle uskottavampi versio Tuntemattomasta sotilaasta. Paikoitellen suuren spektaakkelin tuntua. Jälkeen päin ajatellen tästä elokuvasta on syntynyt monta tulevaisuuden tekijää, esim. Aleksi Mäkelä, Pini Hellstedt, jne...


Kuutamosonaattia lukuun ottamatta kaikki listan elokuvat on julkaistu DVD:llä.


Presidentintekijät 
nyt elokuvateattereissa