Oskari Sipola ja kymmenen suosikkia vanhoista kotimaisista elokuvista

27-vuotiaasta Oskari Sipolasta tuli keväällä ensi-iltansa saaneen Elokuun myötä 2000-luvun nuorin suomalainen esikoisohjaaja. Jo sitä ennen Sipola oli ohjannut lyhytelokuvia, Pikkuveli-televisioelokuvan (2009) sekä mm. toiminut ohjaajan apulaisena Aku Louhimiehen Käskyssä (2008). Sittemmin hän on ohjannut myös Ratkaiseva isku -rikossarjan MTV:lle yhdessä Aleksi Mäkelän kanssa, ja valmistelee seuraavaa elokuvaprojektiaan.

 

 

 

 

 

Oskari Sipolan kymmenen suosikkia vanhoista kotimaisista elokuvista

Edellisten vastaajien tapaan myös Sipolaa pyydettiin listaamaan kymmenen suosikkiaan ennen vuotta 1990 valmistuneista kotimaisista elokuvista.


1. KÄPY SELÄN ALLA (Mikko Niskanen, 1966)

– Tätä ei tarvinnut pitkään miettiä. Niskanen uudisti kotimaista elokuvaa ja teki kuvan nuoruudesta, joka on ajankohtainen lähes 50 vuotta myöhemminkin.

2. KOMISARIO PALMUN EREHDYS (Matti Kassila, 1960)

– Ensimmäinen Palmu on myös paras. Tämän kun näkee uudelleen herää aina sama kysymys: Miksei enää tehdä tällaisia elokuvia?

3. TUNTEMATON SOTILAS (Rauni Mollberg, 1985)

– Teki lukioaikana lähtemättömän vaikutuksen. Toimii itselleni vain paremmin kuin Laineen alkuperäinen, vaikka makuasioistahan ei voi kiistellä...

4. KAHDEKSAN SURMANLUOTIA (Mikko Niskanen, 1972)

– Niskanen hallitsee tätä listaa, ja vaikka Käpy selän alla onkin hänen elokuvistaan suosikkini, on Kahdeksan surmanluotia kansainvälisen tason mestariteos.

5. AJOLÄHTÖ (Mikko Niskanen, 1982)

Ajolähtöä on helppo luulla dokumentiksi, niin naturalistinen ja aito se on. Timo Torikan hieno roolityö on elokuvan mieleenpainuvimpia puolia.

6. PRINSESSA RUUSUNEN (Edvin Laine, 1949)

Edvin Laineen kaunis elokuva oli yksi lapsuuteni kulmakivistä, se tuli nähtyä monia kertoja. Erkki Melartinin säveltämä Prinsessa Ruususen häämarssi on nykyään lähtemätön osa suomalaista kulttuuria ja kaikkien suomalaisten tunnistama.

7. TALVISOTA (Pekka Parikka, 1989)

– Käsittämätön suurelokuva ja mittava saavutus. Ihailtava on. Äänisuunnittelu teki edesmenneestä Pappa Jyrälästä maailmanluokan nimen, ja syystä.

8. ELOKUU (Matti Kassila, 1956)

– Kun 19-vuotiaana kirjoitin treatmentin elokuvaan ja annoin sille nimeksi Elokuu, en tiennyt vielä Matti Kassilan upeasta elokuvasta mitään. Kuultuani sen olemassaolosta hankin sen samantien käsiini ja sittemmin olen katsonut sen useasti. Listassani on useita elokuvia joissa suomalainen kesä toimii taustana äärimmäisille tunteille ja ihmiskohtaloille, eikä missään enempää kuin tässä mestariteoksessa.

9. ASFALTTILAMPAAT (Mikko Niskanen, 1968)

Sinua, sinua rakastan... Mieletön tunnelma ja Eero Melasniemen upea roolityö tekevät tästä oman suosikin.

10. IHMISET SUVIYÖSSÄ (Valentin Vaala, 1948)
Martti Katajiston Jussin arvoisesti esittämä Nokia on niin monin tavoin poikkeuksellista näyttelijäntyötä, että se nostaa tämän elokuvan poikkeukselliseen kategoriaan.

Sipolan suosikeista DVD:llä on julkaistu kaikki paitsi Ajolähtö ja Ihmiset suviyössä.

Elokuu on saatavilla DVD- ja BD-formaatissa.