Timo Kahilainen ja kymmenen suosikkia vanhoista kotimaisista elokuvista

Jokainen suomalainen tietää Timo Kahilaisen, vaikka osa ei haluaisi tunnustaa. Hänen yhdessä Heikki Silvennoisen, Heikki Helan ja myöhemmin myös Heikki Vihisen kanssa muodostama Kummeli-koomikkoryhmä tuli koko kansan tietoisuuteen 1990-luvulla erityisesti televisiosarjojen, mutta myös elokuvien myötä. Osa suomalaisista ei pidä Kummelin huumorista, mutta koomikkoryhmän elokuvien katsojaluvut todistavat, että valtaosa ainakin elokuvayleisöstä pitää.

Kahilainen, Silvennoinen ja Hela saapuvat valkokankaalle 23. joulukuuta, nyt koko perheen elokuvassa Herra Heinämäki ja Leijonatuuliviiri. Tänä vuonna kotimainen elokuva on kärsinyt – ehkäpä – liiallisesta tarjonnasta ja elokuvien samankaltaisuudesta, joten taatusti muista kotimaisista elokuvista poikkeavaa huumoria tarjoileva Herra Heinämäki Leijonatuuliviirineen on tervetullut lisä tarjontaan ja todennäköisesti saa suuren yleisön suosion, vaikka kyseessä ei ns. Kummeli-elokuva olekaan.

Kahilaisen yhdessä Heikki Salon kanssa käsikirjoittama, YLE:lle tehtyyn televisiosarjaan perustuva elokuva on sikäli erittäin harvinainen kotimainen elokuva, että sillä on kaksi ohjaaja, jotka vieläpä aikaisemmin ovat työskennelleet kumpikin omilla tahoillaan. Matti Grönbergin ja Pekka Karjalaisen yhteisohjauksen ensi-iltaa odotellessa, tässä käsikirjoittaja-säveltäjä-näyttelijä-tuottaja Kahilaisen yksitoista suosikkia vanhoista (ennen v. 1990 valmistuneista) kotimaisista elokuvista.


Timo Kahilaisen kymmenen suosikkia vanhoista kotimaisista elokuvista

Edellisten vastaajien tapaan myös Kahilaista pyydettiin listaamaan kymmenen (tai useampi) suosikkiaan ennen vuotta 1990 valmistuneista kotimaisista elokuvista.

Lista ei kuulemma ole sen erikoisemmassa järjestyksessä.


ELOKUU (Matti Kassila, 1956)KOMISARIO PALMUN EREHDYS (Matti Kassila, 1960)MAA ON SYNTINEN LAULU (Rauni Mollberg, 1973)SIUNATTU HULLUUS [TV-elokuva] (Rauni Mollberg, 1975)AIKA HYVÄ IHMISEKSI (Rauni Mollberg, 1977)POJAT (Mikko Niskanen, 1962)KAHDEKSAN SURMANLUOTIA (Mikko Niskanen, 1972)TUNTEMATON SOTILAS (Edvin Laine, 1955)TALVISOTA (Pekka Parikka, 1989)X-PARONI (Risto Jarva, Jaakko Pakkasvirta, Spede Pasanen, 1964)


JÄNIKSEN VUOSI (Risto Jarva, 1977)

Kahilaisen suosikeista DVD:llä on julkaistu kaikki paitsi Mollbergin Siunattu hulluus.

 

Herra Heinämäki ja Leijonatuuliviiri
elokuvateattereissa 23. joulukuuta 2011.