Sakari Kirjavainen ja kymmenen suosikkia vanhoista kotimaisista elokuvista

50-vuotias Sakari Kirjavainen lienee yleisölle parhaiten tuttu Tali-Ihantala 1944 -sotaelokuvan kautta, jonka ohjauksesta hän vastasi Åke Lindmanin vetäydyttyä syrjään heikkenevän kuntonsa vuoksi. Jo ennen vuonna 2007 valmistunutta suuren yleisön sotaelokuvaa oli Kirjavainen ohjannut omaan radionäytelmäänsä perustuneen Ken tulta pyytää -filmin, joka huomioitiin kahdella Jussi-ehdokkuudella. Tali-Ihantala 1944 puolestaan oli ehdolla mm. Kirjavaisen ja Juha Antti-Pojan leikkauksesta ja parhaasta elokuvasta. Kirjavainen oli aikaisemmin leikannut myös Lindmanin Etulinjan edessä -sotaelokuvan.

1980-luvulta lähtien elokuvateollisuudessa mukana ollut Kirjavainen tuo 9. joulukuuta teattereihin uusimman elokuvansa, Hiljaisuuden, joka on toisen maailmansodan aikaan sijoittuva draama niistä ihmisistä, joiden tehtävänä oli huolehtia taisteluissa kaatuneista. Elokuva – joka saattaa hyvinkin osoittautua yhdeksi vuoden suurimmista kotimaisista yleisömenestyksistä –  on nuorten ihmisten kautta kerrottu, joten päärooleissa nähdään Joonas Saartamon, Joanna Haartin, Lauri Tilkasen ja Terhi Suorlahden kaltaisia kasvoja.


Sakari Kirjavaisen kymmenen suosikkia vanhoista kotimaisista elokuvista

Edellisten vastaajien tapaan myös Kirjavaista pyydettiin listaamaan kymmenen suosikkiaan ennen vuotta 1990 valmistuneista kotimaisista elokuvista.

 


JON (Jaakko Pyhälä, 1983)ARVOTTOMAT (Mika Kaurismäki, 1982)


TÄÄLTÄ TULLAAN, ELÄMÄ! (Tapio Suominen, 1980)JÄNIKSEN VUOSI (Risto Jarva, 1977)


MIES, JOKA EI OSANNUT SANOA EI (Risto Jarva, 1975)


POHJAN TÄHTEET (Ere Kokkonen, 1969)


KOMISARIO PALMUN EREHDYS (Matti Kassila, 1960)


KAASUA, KOMISARIO PALMU (Matti Kassila, 1961)TÄHDET KERTOVAT, KOMISARIO PALMU (Matti Kassila, 1962)


TUNTEMATON SOTILAS (Edvin Laine, 1955)


Kirjavaisen suosikeista kaikki paitsi Pyhälän Jon on julkaistu DVD:llä.

 

Hiljaisuus elokuvateattereissa 9. joulukuuta 2011.