Uutuuskirja kertoo kirjailija Jörn Donnerista

donnerkuinkakirjaTieto-Finlandia-ehdokkaanakin olleen Kai Ekholmin uusin kirja Jörn Donner, kuinka te kehtaatte (Docendo) on ensimmäinen varmasti monista uutuuskirjoista, joita lähivuosina tullaan Donnerista kirjoittamaan. Tilaa toisenlaisille tulkinnoille jää aina, mutta nyt kokonaisia osa-alueita uralta ja elämästä jää käsittelemättä, sillä Ekholmin kirja käsittelee vain Donnerin kirjailijauraa. Elokuvat, liikemaailma ja politiikka jäävät hyvin pieneen rooliin.

Kirjaa tehdessään Ekholm on – kuten odottaa sopiikin – lukenut Donnerin koko tuotannon ja käy sen kirjassa läpi vertaillen suomalaiskirjailijan teoksia samojen tyylilajien klassikoihin. Samalla hän sijoittaa Donnerin teokset matkaraporteista sukukronikoihin niiden omaan kontekstiinsa, muodostaen analyyttisen tutkielman Donnerista kirjailijana. Ekholmin kirja tarjoaa hyvän näkökulman Donnerin kirjoituksiin myös sellaiselle, joka ei ole tämän tuotantoon juurikaan perehtynyt.

Ekholmin kirjassa sisältö ratkaisee, ei sensaatiohakuisuus. Nykypäivän kiristyneessä ilmapiirissä Donnerin sutkautukset vuosikymmenien takaa olisivat mahdollistaneet myös hyvin ilkeämielisen kirjan teon. Nyt piikit on suunnattu kirjallisuuskriitikoille.

Kirja ilmestyi vain pari kuukautta Donnerin kuoleman jälkeen. Monin paikoin näyttää siltä, että viimeistelyssä on tullut mahdoton kiire: kertausta on paljon ja kirjan ulkoasu näyttää siltä kuin sisältöä olisi pyritty venyttämään taiton avulla.


Nyt kaupoissa.