Kirjaesittelyssä Nimeni on Moore, Roger Moore

Helsinkiläinen Like Kustannus julkaisi huhtikuussa Bond-legenda Roger Mooren omaelämäkerran suomennoksen, joka kantaa nimeä Nimeni on Moore, Roger Moore. Teos sai osakseen huomattavaa julkisuutta Mooren itsensä saavuttua Helsinkiin markkinoimaan kirjaa, josta tulikin nopeasti myyntimenestys - eikä ihme.

81 vuotta sitten syntynyt Sir Roger Moore aloitti elokuvauransa jo 1940-luvulla, mutta pienet roolit britti- ja amerikkalaisfilmeissä eivät tehneet miehestä tähteä. Sopimukset päättyivät studioiden kanssa kerta toisensa jälkeen, kunnes 1960-luvun puolella Moore lupautui tähdittämään Pyhimys-nimistä televisiosarjaa. Maailmanlaajuiseksi ilmiöksi kasvanut Pyhimys pyöri näköradiossa 118 jakson ajan vuosina 1962-1969. Vuosina 1971-1972 Moore tähditti yhdessä Tony Curtisin kanssa erinomaista Veijareita ja pyhimyksiä -sarjaa, joka menestyi maailmalla erinomaisesti Yhdysvaltoja lukuun ottamatta. Tästä syystä sarjan elinikä jäi lyhyeksi.

Moore kiinnitettiin Bondiksi Sean Conneryn ja George Lazenbyn jälkeen. Connery oli nähty salaisena agenttina kuudessa filmissä, Lazenbyn virka jäi vain yhden filmin mittaiseksi. Hahmoon ja filmeihin huumorilla suhtautuva Moore teki hahmosta omanlaisensa veijarin, joka viljeli huumoria eikä ottanut itseään turhan vakavasti. Mooren ensimmäinen Bond-filmi oli Guy Hamiltonin ohjaama Elä ja anna toisten kuolla, joka valmistui vuonna 1973. Jatkoa seurasi Hamiltonin ohjauksessa jo seuraavana vuonna, tuolloin vuorossa oli 007 ja kultainen ase. Lewis Gilbertin ohjaama 007 rakastettuni tuli teattereihin vuonna 1977 ja Kuuraketti pari vuotta sen jälkeen.  Vuonna 1981 Erittäin salaisen myötä ohjaajaksi vaihtui John Glen, joka ohjasi myös Octopussyn (1983) ja 007 ja kuoleman katseen (1985), joka jäi Mooren viimeiseksi Bondiksi. Glen tosin ohjasi vielä kaksi Bondia Timothy Daltonin tähdittämänä.

Bond-filmien ohella Moore tehtaili myös muita elokuvia, jotka eivät kuitenkaan pärjänneet menestyksessään agenttiseikkailuille. Tunnetuimpia näistä ovat Andrew V. McLaglenin ohjaamat Villihanhet (1978),  Kaappaus Pohjanmerellä (1979) ja Merten sudet (1980) sekä kulttikomedia Kanuunankuularalli (1981). Mooren saattaa muistaa myös Jean-Claude Van Dammen ohjaamasta ja tähdittämästä The Quest -toimintafilmistä (1996), jonka tekemistä Moore ei lämmöllä muistele kirjassaan. Nähtiin Moore myös Spice World -sekoilussa (1997), jota Spice Girls -yhtyeen bimbot tähdittivät. Cuba Gooding Jr:n tähdittämä Boat Trip vuodelta 2002 on tällä hetkellä Mooren viimeisin valkokangasesiintyminen.

Viihdyttävällä tavalla kirjoittamassaan kirjassa Moore muistelee sekä lapsuuttaan ja vanhempiaan että uran alkuaikoja ja eri tuotantojen tekemistä. Jokaisesta Mooren tunnetusta filmistä löytyy mielenkiintoista tietoa, jonka lisäksi runsaasti tilaa saavat myös Pyhimys- ja Veijareita ja pyhimyksiä -televisiosarjat. Nimeni on Moore, Roger Moore on ehdottomasti lukemisen arvoinen opus niille, jotka haluavat tietää enemmän Mooresta, Bond-filmeistä tai vain perehtyä hieman elokuvahistoriaan supersuositun filmitähden muistelmien kautta.

NIMENI ON MOORE, ROGER MOORE

Alkuperäinen nimi: My Word is my Bond
Kirjoittanut: Roger Moore
Suomentanut: Sirkka Tuovinen
ISBN: 978-952-01-0166-4
431 sivua