Suomalaista elokuvaa tekemässä – Näillä mennään ja Konnia ja huligaaneja

naillamennaanErikoistehosteteknikko ja elokuvan sekatyömies Klaus Hedström on toimittanut pokkarikokoisen, mutta arvokassisältöisen teoksen Näillä mennään – Elokuvuvaihmiset kertovat, jossa suomalaisen elokuvan parissa työskennelleet työryhmäläiset jakavat tarinoitaan mieleenpainuvista tapahtumista filmityössä ja elokuvatyön tunnusmerkeistä, joita ovat muun muassa epätavalliset työajat.

Kirjan sisältö on pääosin tarkoituksellisen koomista; negatiivisetkin kokemukset ovat vuosien saatossa muuttuneet hauskoiksi anekdooteiksi, kuten yleensä on tapana käydä. Mukana on arvokasta, yleensä vain elokuva-alan sisäpiirissä pysyviä tietoja tietyistä filmeistä ja filmimiehistä. Yksi mielenkiintoisimmista, aivan liian lyhyeksi jäävä tarina on Teresa Mecklinin kirjoitus työskentelystään Rauni Mollbergin TV-filmisarjassa 1990-luvun lopulla.

Mollberg oli vaikea ihminen, sen tietänevät kaikki, mutta vastaavaa sisäpiiritietoa työskentelystä Mollbergin kanssa ei kai ole aikaisemmin painettu. Toki Mollbergista ja hänen vaikeasta luonteestaan on kirjoitettu paljon, mutta nyt äänessä on joku muu kuin hänen sukulaisensa, pitkäaikainen yhteistyökumppani tai kilpailija.

Suomalaisen elokuvakirjallisuuden vähäinen suosio niin kuluttajien kuin sitä myöten tietysti kustantajienkin keskuudessa lienee syynä siihen, että Hedström on itse kustantanut kirjansa. Silti painotuotteessa ei ole mitään kotikutoista.


II


Kirjakauppoihin ilmestynyt toinenkin suomalaisen elokuvan kulissien taakse kurkistava teos, Konnia ja huliganeeja (Gaudeamus). Sakari Kirjavaisen, Marja Pensalan ja Kati von Zansenin teos on kokoelma eri elokuvamiesten haastatteluista, jotka julkaistiin Elokuvakulttuurilehti Lehtisetissä vuosina 2003–2009. Teoksessa on useita pieniä asiavirheitä, jotka olisi melko helposti voinut välttää, mutta ennen kaikkea se sisältää monia arvokkaita muistitietoja useilta vähemmän esillä olleilta tekijöiltä.

Teokseen on haastateltu Erkko Kivikoskea, Juho Gartzia, Åke Lindmania, Maunu Kurkvaaraa, Aito Mäkistä, Jussi Kohosta, Jukka Mäkelää, Arno Calstedtiä, Pauli Sipiläistä, Jaakko Pakkasvirtaa, Heidi Krohnia, Osmo Harkimoa, Jörn Donneria, Kare Orkoa, Matti Kassilaa, Tuomo Kattilakoskea, Heikki Katajistoa, Anssi Mänttäriä, Ere Kokkosta, Antti Litjaa, Eija Pokkista, Jan-Eric Nyströmiä sekä Heikki Etelepäätä. Erittäin mielenkiintoisia muistojaan jakavat siis niin ohjaajat, tuottajat, kuvaajat, äänimiehet, näyttelijät kuin trikkikuvaajatkin.

Noin 300-sivuinen teos tulee luettua yhdeltä istumalta, sen verran mielenkiintoinen se on.


III


Molemmat mainitut teokset ovat sen verran poikkeuksellisia suomalaisessa elokuvakirjallisuudessa, että niihin kannattaa ehdottomasti tutustua.

Näillä mennään – Elokuvaihmiset kertovat -teosta myy ainakin kustantaja Plankton Zoo verkkokaupassaan.