Pekat, Pekot ja Uunot – suomalaiset sarjaelokuvat

PEKAT, PEKOT JA UUNOT – SUOMALAISET SARJAELOKUVAT

Kari Uusitalo, Kustannusosakeyhtiö Avain, 2011

ISBN: 978-951-692-805-3

Sivuja: 200

 

 

Suomalaisen elokuvahistorian kirjoittajana tunnetun Kari Uusitalon uusin teos Pekat, Pekot ja Uunot – suomalaiset sarjaelokuvat on edellisen teoksen, Valkokankaan Waltariana – Mika Waltari ja hänen elokuvansa, tavoin pintaraapaisu verrattuna kirjailijan aikaisempiin teoksiin. Sisältöä on tosin huomattavasti vähemmän kuin Waltari-teoksessa, mutta siihen on hyvin yksinkertainen selitys: kyseessä on ensisijaisesti kirjastokäyttöön tarkoitettu hakuteos, jonka ei ole tarkoituskaan olla kysymykset täyttävä tietolähde.

Tämä on harmi, sillä aihe – suomalaiset sarjaelokuvat – ansaitsisi laajan teoksen, jollaisen kirjoittajaksi Uusitalo sopisi paremmin kuin kukaan toinen. Syy siihen löytyy hänen aikaisemmista teoksistaan, esimerkiksi T. J. Särkkä-, Risto Orko- ja Aarne Tarkas -elämäkertakirjoista: ne ovat erinomaisia tietolähteitä (vaikkakin Särkkä-teoksessa ohitetaan Puupää-filmit todennäköisesti juuri siksi, koska tuottaja Särkkä huijasi Puupään luoneen sarjakuvataiteilijan leskeä filmisopimuksia tehtäessä) ja viihdyttäviä luettavia.

Kirjan tiedoista poiketen myös Kuollut mies kummittelee, Lapatossu-komediat, Eemelin kolme filmiä sekä Ameriikan raitti on julkaistu DVD:llä, kun taas Pekka & Pätkä ja tuplajättipottia ei ole julkaistu DVD-formaatissa.