Clint Eastwood: Mies ja elokuvat

CLINT: A RETROSPECTIVE
Kirjoittanut Richard Schickel
Kääntänyt Ari Suramo
Otava 2010
Painettu Kiinassa
288 sivua

 

Toukokuun viimeisenä päivänä 80 vuotta täyttäneestä Clint Eastwoodista on ehtinyt vuosien varrella ilmestyä lukuisia kirjoja, mutta erityisesti lännen- ja toimintaelokuvien legenda on kiinnostanut elokuvakriitikko Richard Schickeliä (s. 1933), joka on henkilökohtaisesti tuntenut tähden vuosikymmenten ajan. Muun muassa Harold Lloydista, Cary Grantista, James Cagneysta, Gary Cooperista, Marlon Brandosta, Woody Allenista ja Charles Chaplinista elämäkerrat kirjoittaneen Schickelin Clint Eastwood: Elämä ja elokuvat julkaistiin Suomessa vuonna 2004. Nyt Otava on julkaissut kirjailijan Clint Eastwood: Mies ja elokuvat -nimisen teoksen, jonka pääpaino on kuvissa.

288-sivuinen teos alkaa Eastwoodin itsensä kirjoittamalla esipuheella (hän on myös lyhyesti kommentoinut lähes jokaista filmiä), jonka jälkeen kirjailija Schickel pääsee kertomaan lyhyesti tähden urasta. Tämän jälkeen teos käsittelee jokaista Eastwoodin elokuvaa Kourallisesta dollareita lähtien aina uusimpaan Invictukseen. Jokainen elokuva saa vähintään kaksi aukeamaa, joista kuviin menee vähintään kaksi sivua –  edes Eastwoodin merkittävimpiä elokuvia ei käsitellä laajemmin. Tähden elokuviin perehtyneet ovatkin varmasti useita kertoja lukeneet paljon Hyvistä, pahoista ja rumista, Likaisesta Harrysta ja hänen muista tunnetuimmista elokuvista, mutta Schickel ei ole ottanut tätä erityisen hyvin huomioon, sivuuttaen esimerkiksi vähäiselle huomiolle jääneen Frank, rakastan sinua -draaman hyvin lyhyesti, tosin muutaman oikein hyvän kuvan kera.

Schickel ei keskity korkeintaan muutamaa lausetta enempää käsiteltävien elokuvien tekoprosessiin, vaan tarjoilee omia näkemyksiään filmeistä. Toisaalta tämä on mielenkiintoista luettavaa, onhan kirjailija alansa ammattilainen niin historioitsijana kuin kriitikkonakin, mutta nimenomaan elokuvanteosta kiinnostuneet joutuvat pettymään, koska faktaa itse elokuvista ei juurikaan ole tarjolla; osa niistä vähäisistäkin triviatiedoistakin on turhan pelkistettyjä, sillä esimerkiksi spagettiwesterneistä puhuttaessa kirjailija kertoo Eastwoodin lähteneen Eurooppaan kuvauksiin mukanaan useita askeja pikkusikareita, vaikka Eastwood on itse kertonut ostaneensa pitkiä sikareita, mutta pilkkoneensa ne filmiä varten. Tämä on tietysti vain pilkunviilausta, mutta kertonee jotain teoksen piittaamattomuudesta triviaa kohtaan.

Kuvien suhteen kirjan anti on loistavaa. Mukana on toki kaikkien tuntemia kuvia Eastwoodin tunnetuimmista filmeistä, mutta vastapainoksi on luvassa huomattavasti harvemmin nähtyjä otoksia esimerkiksi Don Siegelin ohjaaman Kourallinen dynamiittia -länkkärin kuvaustauolta ja lukuisten muiden filmien kuvauspaikoilta. Tämä teos onkin tehty niille, joille kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa. Ne, jotka kaipaavat tietoa Clint Eastwoodin elämästä ja elokuvista, tulevat tähän teokseen pettymään. Kyseessä on ennen kaikkea kirja Eastwoodin ”tosifaneille” ja juuri sellaisille, jotka haluavat kirjahyllyynsä kattavan kuvateoksen hänen elokuvistaan – sellaisena se täyttääkin tarkoituksensa erinomaisesti.