4K UHD -arvostelussa: Smile (2022) on halpahintaista säikyttelyä vailla aitoa jännitystä

a

SMILE
Yhdysvallat 2022

Ohjaus: Parker Finn
Käsikirjoitus: Parker Finn
Tuotanto: Marty Bowen, Wyck Godfrey, Isaac Klausner, Robert Salerno
Pääosissa: Sosie Bacon, Jessie T. Usher, Kyle Gallner, Kal Penn

1 tunti 56 minuuttia

Viime vuonna Suomen elokuvateattereiden salit olisivat epäilemättä täyttyneet, jos Zach Creggerin ohjaama Barbarian (2022) olisi saatu myös täkäläisille valkokankaille. Disney kuitenkin levitti sen teattereihin vain Yhdysvalloissa ja muu maailma joutui tyytymään ”ensi-iltaan” suoratoistopalvelussa. Myös Parker Finnin ohjaama ja käsikirjoittama Smile oli alkujaan menossa suorinta tietä suoratoistoon, mutta koenäytöksen hyvän yleisöpalautteen seurauksena Paramount Pictures teki järkevän teon ja päätti laskea elokuvan elokuvateattereihin. Olipa kyseessä mikä tahansa elokuva, niin sen paikka on valkokankailla – ensin. Myös Smilen, vaikka se ei kaksinen teos olekaan. Barbarian sen sijaan on loistava.

Smilen ohjaaja pamauttaa työkalupakkinsa sisällön katsojan silmien eteen heti ensimmäisessä kuvassa: siinä on ensimmäinen monista halvoista pöö-säikäytyksistä, joiden varaan tämä teos on rakennettu. Se on lahjattoman elokuvantekijän tapa luoda jännitystä ja tehdä kauhua. Sen sijaan, että jännitys syntyisi arvaamattomuudesta, itse juonesta ja roolihahmojen hyvinvoinnin puolesta, Smilessa jännitys tulee vain ja ainoastaan siitä, kun katsoja odottaa seuraavaa äkkisäikäytystä.

Liki kaksituntiseksi venähtänyt elokuva lässähtää lopussa, kun mikään ei oikeastaan merkinnytkään mitään. Elokuva kertoo Sosie Baconin näyttelemästä Rosesta, joka työskentelee psykiatrisessa sairaalassa terapeuttina. Eräs nuori potilas käyttäytyy ensin hyvin pelokkaasti ja oudosti ja tappaa sitten itsensä – hymy huulillaan. Rose huomaa jonkinsorttisen kirouksen siirtyneen häneen. Hymy hyytyy.

Smile on visuaaliselta toteutukseltaan yhtä laimea ja tylsä kuin sisällöltään ja tarinankerronnaltaankin. Teini-ikäisille suunnattua kertakäyttöviihdettä, jossa ei ole mitään aidosti jännittävää tai pelottavaa.

1tahtea1tahtea

Smilen 4K UHD -tallenteessa ei ole suomenkielistä tekstitystä. Blu-rayssa ja DVD:ssä on. Televisiosarjaa muistuttava ja digitaalisena kuvattu elokuva ei säväytä 4K:na, mutta itse tallenteen kuvan- tai äänenlaadussa ei ole mitään moitittavaa.

Tallennejulkaisu:

Levittäjä: SF Studios / Paramount Pictures
Kuvasuhde: 2:1, 2160 p, HDR, Dolby Vision, 24 fps
Ääni: DTS-HD MA 5.1
Tekstitys: englanti (HUOMIO: EI SUOMENKIELISTÄ TEKSTITYSTÄ)
Ikäraja: 16
Levyjä: 1


Lisämateriaali: ohjaajan kommenttiraita, dokumentti elokuvan teosta, poistettuja kohtauksia ohjaajan kommentein sekä Laura Hasn't Slept -lyhytelokuva, johon Smile perustuu.


  dvd