Blu-ray-arvostelu: Ruben Östlundin Triangle of Sadness (2022) on tutunoloinen mutta hauska satiiri

a

TRIANGLE OF SADNESS
Ruotsi, Ranska, Iso-Britannia 2022

Ohjaus: Ruben Östlund
Käsikirjoitus: Ruben Östlund
Tuotanto: Erik Hemmendorff, Philippe Bober
Pääosissa: Harris Dickinson, Charlbi Dean, Dolly De Leon

2 tuntia 27 minuuttia

Euroopan tämän hetken kiinnostavimpiin ohjaajiin lukeutuvan ruotsalaisen Ruben Östlundin tuorein elokuva Triangle of Sadness on hänen ensimmäinen englanninkielinen ohjaustyönsä. Kielellä ei kuitenkaan ole suurta merkitystä, sillä kokonaisuus ei ole hollywoodia vaan hyvin eurooppalainen ja ehkäpä jopa hyvin ruotsalainenkin.

Östlund satirisoi elokuvassaan rikkaiden maailmaa – tai rahvaan käsitystä rikkaiden maailmasta – ökyristeilylle osallistuvien ihmisten kautta. Laiva, jonka kapteeni (Woody Harrelson) on jatkuvasti päissään ja linnoittautunut hyttiinsä, kohtaa odottamattomia vaikeuksia keskellä avomerta. Seurauksena on taistelu selviytymisestä. Köyhä ja käytännöllinen ihminen on elementissään, palveltavana oloon tottunut rikas ei selviäisi omin nokkineen päivääkään. Mutta käyttäytyvätkö köyhät tilaisuuden tullen ilkeämmin rikkaita kohtaan kuin rikkaat köyhiä kohtaan? Entä löytyykö rikkaasta nöyryyttä edes pakon edessä?

Kuvauksesta vastaa Fredrik Wenzel, joka kuvasi myös Östlundin kaksi edellistä elokuvaa. Yhteistyö näyttää sujuvan: Triangle of Sadness on visuaalisesti kaunistelematon ja samanaikaisesti komean elokuvallinen.

Elokuva ei yllätä, pikemminkin se on paikoitellen hyvinkin tutunoloinen, mutta hauska se on melkein koko kaksi- ja puolituntisen kestonsa ajan. Viritys ja tunnelma ovat sellaiset, että ellei se kävisi kasvolihasten päälle, saattaisi katsojan kasvoilla olla pieni virne koko ajan. Huumori ei ole niinkään pirullista vaan enemmänkin yli vietyä ja makaaberia. Triangle of Sadnessin huumori on paljon kiltimpää kuin mitä voisi odottaa.

1tahtea1tahtea1tahtea1tahtea

Tallennejulkaisu:

Levittäjä: SF Studios
Kuvasuhde: 2,39:1, 1080 p, 24 fps
Ääni: DTS-HD MA 5.1
Tekstitys: suomi, ruotsi, tanska, norja
Ikäraja: 12
Levyjä: 1


Lisämateriaali: -


  dvd