4K UHD -arvostelu: Alex Garlandin esikoisohjaus Ex Machina (2014) on viime vuosikymmenen parhaimpia scifi-elokuvia

a

EX MACHINA
Iso-Britannia, Yhdysvallat 2014

Ohjaus: Alex Garland
Käsikirjoitus: Alex Garland
Tuotanto: Andrew Macdonald, Allon Reich
Pääosissa: Domhnall Gleeson, Alicia Vikander, Oscar Isaac

1 tunti 48 minuuttia

Muun muassa kolme Danny Boylen elokuvaa kynäilleen Alex Garlandin esikoisohjaus Ex Machina (2014) on viime vuosikymmenen parhaimpia scifi-elokuvia. Garlandin itsensä kirjoittama elokuva sijoittuu joidenkin vuosikymmenten päähän tulevaisuuteen, mutta ajalla sinällään ei ole tässä tapauksessa merkitystä.

Maailman suosituimman hakukoneen perustanut miljardööri Nathan (Oscar Isaac) valitsee firmansa työntekijöistä yhden onnekkaan avustamaan häntä uusimmassa projektissaan. Onni suosii nuorta koodaria, Calebia (Domhnall Gleeson), joka lennätetään Nathanin salaiseen, tutkimuskeskuksen ja kodin virkaa ajavaan päämajaan keskelle-ei-mitään. Caleb saa heti kuulla mielenkiintoisesta tehtävästään: Nathan on kehittänyt tietokoneen, robotin, jolla on tekoäly ja huomattava määrä inhimillisiä ominaisuuksia. Calebin tehtävänä on suorittaa Turingin testi ja yrittää verbaalisin kysymyksin selvittää, onko ”koehenkilö” ihminen vai tietokone. Caleb toki tietää asian todellisen laidan heti alusta alkaen, mutta hänen yllätyksekseen Ava-niminen robotti (Alicia Vikander) suoriutuu testistä erinomaisesti. Ihmismäinen Ava vetoaa Calebin tunteisiin odottamattomin seurauksin.

Elokuvan tapahtumaympäristö – vuoristossa sijaitseva betonibunkkeri ilman ikkunoita, väriä, lämpöä ja tyystin vailla kodikkuutta – on tarkoituksellisesti ankea. Mikään riemuralli tämä elokuva ei muutenkaan ole, vaikka kuivaa huumoria on runsaasti. Kaiken keskipisteenä ovat ihmiset, aidot ja keinotekoiset, sekä näiden kanssakäyminen muiden ihmisten kanssa. Etenkin vastakkaisen sukupuolen. Ava, jonka miehet ovat luoneet omia tarpeitaan ja mieltymyksiään vastaavaksi, saattaa olla jotakin enemmän kuin vain keinoälyä. Ehkä Nathan on rakentanut keinoälyä käyttävän ihmismäisen robotin, joka on isäntäänsä älykkäämpi – ja viekkaampi.

1tahtea1tahtea1tahtea1tahtea

4K-tasoisena kuvatun Ex Machinan jälkityöt tehtiin aikanaan 4K-tasoisena, joten nyt julkaistu 4K UHD -tallenne on todella ehtaa tavaraa eikä vain ylösskaalattu. Kuvanlaatu on mainio, mutta mukana on muutamia kuvia, jotka ovat jo kuvausvaiheessa jääneet epätarkoiksi. 4K-tasoisena ne pistävät silmään vielä enemmän kuin Blu-ray-tallenteessa.


Tallennejulkaisu:

Levittäjä: SF Studios / Universal Pictures
Kuvasuhde: 2,39:1, 2160 p, 24 fps, HDR-10
Ääni: DTS:X
Tekstitys: suomi, ruotsi, ym.
Ikäraja: 12
Levyjä: 2 (UHD + BD)


Lisämateriaali: useita dokumentteja elokuvan teosta


  dvd

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).