4K UHD -arvostelu: Star Trek – avaruusmatkan (1979) ohjaajan versio ja Star Trek VI: Tuntematon maa (1991)

a

STAR TREK: THE MOTION PICTURE (DIRECTOR'S EDITION)
Yhdysvallat 1979 / 2001

Ohjaus: Robert Wise
Käsikirjoitus: Harold Livinston, Alan Dean Foster
Tuotanto: Gene Roddenberry
Pääosissa: William Shatner, Leonard Nimoy, DeForest Kelley

2 tuntia 17 minuuttia

Ensimmäiset neljä Star Trek -elokuvaa julkaistiin viime vuoden lopulla 4K UHD -tallenteina, mutta ainoastaan kokoelmana eikä yksittäisjulkaisuina. Tämän vuoden syyskuussa myyntiin tulivat yksittäisjulkaisuina sarjan viides ja kuudes osa sekä ensimmäisen osan ohjaajan versio, jota ei ollut viimevuotisessa kokoelmassa.

Star Trek -elokuvien toistakymmentä vuotta vanhoja Blu-ray-tallenteita vaivasi huomattavan voimakas kohinnanvaimennus, joka teki kuvasta staattisen, hieman muovisen ja detaljittoman. HD-mastereissa olisi ollut selvästikin ainekset korkealaatuisiinkin Blu-ray-tallenteisiin, mutta joku pölvästi keksi jäljitellä videomaista ilmettä ja poistaa kuvasta rakeet ja samalla filmillisyyden. Uusissa 4K-tallenteissa tätä samaa virhettä ei ole tehty – ei ainakaan ensimmäisessä ja viimeisessä osassa, osia II–V en ole nähnyt 4K:na.

Star Trek – avaruusmatkan (1979) ja Star Trek VI: Tuntemattoman maan (1991) tuoreet 4K-restauroinnit ovat suorastaan loistavia laadultaan. Filmiin kuuluvaa raetta on, mutta ei keinotekoista – kuudes osahan valmistui vuonna 1991, jolloin filmimateriaalikin oli jo aivan toista luokkaa kuin 1970-luvun lopulla ensimmäistä osaa tehtäessä. HDR-värit tukevat filmimäisyyttä ja niitä on käytetty maltillisesti.

Star Trek – avaruusmatkan ohjaajan versio lienee tuttu elokuvasarjan faneille, mutta siitä huolimatta on mainittava, että kyseessä todella on ohjaaja Robert Wisen itsensä hyväksymä laitos elokuvasta. Ohjaajan version julkaisun aikaan vuonna 2001 Wise oli jo 87-vuotias, mutta ilmeisen skarpissa kunnossa. Ainakin vielä pari vuotta aiemmin hänellä oli yhä oma tuotantoyhtiönsä toimistoineen ja sihteereineen päivineen, vaikka hän ei ollut ohjannut tai tuottanut elokuvia vuoden 1989 jälkeen. Pitkän tauon jälkeen Wise teki vielä yhden elokuvan vuonna 2000 – kyseessä oli tosin televisioelokuva.

Star Trekin ohjaajan versioon lisättiin teatterilevitysversiosta pois jätettyjä kohtauksia ja visuaalisia tehosteita tehtiin uudelleen nykytekniikalla, samaan tapaan kuin George Lucas oli toiminut Tähtien sota -elokuvien kanssa muutama vuosi aiemmin. Yksi asia ei tosin muuttunut: teatterilevitysversio oli puuduttavan tylsä ja sitä myös ohjaajan versio on, vieläpä neljä minuuttia pidempi koettelemus.

Alkuperäisversion visuaaliset hienoudet viehättävät yhä, vaikka se olikin jo valmistuessaan auttamattoman vanhanaikainen ja kömpelö. Stanley Kubrickin 2001: Avaruusseikkailu (1968) oli tehty kymmenen vuotta aiemmin ja paljon pienemmillä resursseilla, mutta Wise jäi työryhmineen hyvin kauas Kubrickin filmin teknisestä tasosta – taiteellisuudesta puhumattakaan. Star Trek – avaruusmatka oli kuitenkin tavallaan komea ”loppuhuipennus” ohjaajansa upealle uralle.

a

STAR TREK VI: THE UNDISCOVERED COUNTRY
Yhdysvallat 1991

Ohjaus: Nicholas Meyer
Käsikirjoitus: Nicholas Meyer, Denny Martin Flinn, Leonard Nimoy, Lawrence Konner, Mark Rosenthal
Tuotanto: Ralph Winter, Steven-Charles Jaffe
Pääosissa: William Shatner, Leonard Nimoy, DeForest Kelley

1 tunti 50 minuuttia

Star Trek -elokuvista parhaimpia ovat toinen, neljäs ja kuudes osa. Leonard Nimoyn ohjaama Star Trek IV: Kotiinpaluu (1987) eroaa muusta sarjasta komediallisuudellaan ja sijoittumisellaan silloiseen nykyaikaan ja San Franciscoon. Nicholas Meyerin ohjaamat ja käsikirjoittamat toinen ja kuudes osa sen sijaan ovat hyvällä tavalla lähempänä geneeristä scifi-toimintaelokuvaa: niissä on juoni, joka kulkee ja jonka ympärille elokuva on rakennettu. Meyer on panostanut liikkeeseen ja toimintaan, toisin kuin Wise, Nimoy ja William Shatner tekivät sarjan muiden elokuvien ohjaksissa.

Star Trek VI: Tuntematon maa saattaa olla peräti sarjan kaikkein paras osa. Enterprisen väki joutuu tekemisiin apua pyytävien klingonien kanssa. Rauhallisesti sujuneiden alkurupattelujen jälkeen molemmat osapuolet joutuvat salaliiton uhreiksi. Yksi salaliiton pääarkkitehdeista on kenraali Chang, jota näyttelevä Christopher Plummer nostaa koko elokuvan tasoa. Hänen roolinsa on suuri, toisin kuin cameo-roolissa vilahtavan Christian Slaterin tai pienen sivuosan näyttelevän Kim Cattrallin.


 1tahtea1tahtea
1tahtea

Tallennejulkaisu: Star Trek – avaruusmatka (1979):

Levittäjä: SF Studios / Paramount Pictures
Kuvasuhde: 2,39:1, 2160 p, 24 fps, HDR10, Dolby Vision
Ääni: Dolby Atmos
Tekstitys: suomi, ruotsi, ym.
Ikäraja: 12
Levyjä: 2 (UHD + BD)


Lisämateriaali: ei mitään


  dvd

 

Tallennejulkaisu: Star Trek VI: Tuntematon maa (1991):

Levittäjä: SF Studios / Paramount Pictures
Kuvasuhde: 2,35:1, 2160 p, 24 fps, HDR-10, Dolby Vision
Ääni: Dolby TrueHD 7.1
Tekstitys: suomi, ruotsi, ym.
Ikäraja: 12
Levyjä: 2 (UHD + BD)


Lisämateriaali: 4K-levyllä sekä Nicholas Meyerin ja Denny Martin Flinnin että Larry Nemecekin ja Ira Steven Behrin kommenttiraidat, Blu-raylla runsaasti lisämateriaalia.


  dvd