Blu-ray-arvostelu: Drive My Car (2021) on kolmetuntinen japanilainen ihmissuhde-elokuva

a

DORAIBU MA KÂ
Japani 2021

Ohjaus: Ryûsuke Hamaguchi
Käsikirjoitus: Ryûsuke Hamaguchi, Takamasa Oe
Tuotanto: Teruhisa Yamamoto
Pääosissa: Hidetoshi Nishijima, Reika Kirishima, Tôko Miura

2 tuntia 59 minuuttia

Ryûsuke Hamaguchin ohjaama ja osittain käsikirjoittama Drive My Car on korkeatasoinen ihmissuhde-elokuva ja yksilökuvaus, mutta yllätyksellinen, sisältönsä tai muotonsa puolesta poikkeuksellinen se ei ole.

Hidetoshi Nishijuma näyttelee teatteriohjaaja ja -näyttelijä Yûsukea, joka elää hiljaista ja pelkistettyä elämää. Työn suhteen asiat ovat hyvällä mallilla ja ilmeisesti tulotasokin on varsin riittävä. Vaimo Oto (Reika Kirishima) on ikäistään huomattavasti nuoremman näköinen, siksi onkin vaikea uskoa, että pariskunta on ollut naimisissa jo yli kaksi vuosikymmentä. Näihin vuosiin sisältyvät myös kaikki ne syyt, miksi Yûsuke ja Otokin elävät vain näennäisesti normaalia, hyvää elämää.

Drive My Carin pituuden perusteella on vaikea uskoa, että elokuva pohjautuu vain novelliin eikä romaaniin, sillä kestoa on runsasta puolta minuuttia vaille kolme tuntia. Hamaguchin rauhallisen kuvakerronnan ja äänimaailman luoma tunnelma pysyy vahvana koko elokuvan ajan ja rytmi on hyvä, näyttelijäsuoritukset hillittyjä ja roolihahmot syvenevät jatkuvasti elokuvan edetessä, kun ihmisiä ja heidän kokemuksiaan tarkasteltaan eri kanteilta. Roolihahmoja on vähän, merkityksettömiä vastaantulijoita ei juurikaan ole, vaan pääosassa ovat muutamat ihmiset ja heidän salatut tarinansa, joissa ei ole mitään uutta, mutta kylläkin paljon kiinnostavaa.

 

1tahtea1tahtea1tahtea1tahtea

Tallennejulkaisu:

Levittäjä: Future Film
Kuvasuhde: 1,85:1, 1080 p, 24 fps
Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
Tekstitys: suomi, ruotsi, ym.
Ikäraja: 12
Levyjä: 1


Lisämateriaali: ei lisämateriaalia


  dvd