Arvostelu: Veretön The Batman (2022) | 4K UHD

a

THE BATMAN
Yhdysvallat 2022

Ohjaus: Matt Reeves
Käsikirjoitus: Matt Reeves, Peter Craig
Tuotanto: Matt Reves, Dylan Clark
Pääosissa: Robert Pattinson, Zoë Kravitz, Paul Dano

2 tuntia 56 minuuttia

36-vuotias Robert Pattinson on Christian Balen jälkeen toinen britti, joka on näytellyt valkokankaalla Lepakkomiestä. Batmanin viimeisin oma elokuva on huomattavasti lähempänä Tim Burtonin ja Christopher Nolanin kuin Zack Snyderin elokuvia – onneksi. Silti se ei ole erityisen hyvä.

Todd Phillipsin mainion Jokerin (2019) tavoin Matt Reevesin ohjaamassa The Batmanissa on synkkäsävyinen visuaalinen maailma, mutta muuten ne ovat kaukana toisistaan. Jokerin väkivaltaisuus ja musta huumori on poissa, Reevesin elokuvassa ei nähdä verta lainkaan eikä siinä ole oikeastaan mitään muutakaan, minkä takia se olisi pitänyt kieltää alle 12-vuotiailta. Tämä on melkoinen ongelma, sillä muutamaa minuuttia vaille kolmituntinen elokuva olisi monine toimintakohtauksineen – jotka ovat ilahduttavan selkeitä – kaivannut näyttävää ja säväyttävää väkivaltaa ollakseen välillä jotain muutakin kuin monotoninen ”synkistely”, vaikka siinäkään ei mennä pohjaan asti.

The Batmanin parhaimmat puolet ovat paikoitellen hyvin elokuvallisessa toteutuksessa. Elokuva näyttää filmille kuvatulta, vaikka se ei sitä ole. Ohjaajan tähän saakka parhaimmassa työstä Ystävät hämärän jälkeen (2010) on lainattu Paul Danon näyttelemän Arvuuttajan käyttämä asu ja tapa, jolla tämän hyökkäys erään uhrinsa luona on kuvattu – nämä ovat hyvin samanlaisia kuin Richard Jenkinsin hahmon öiset metsästysreissut Ystävät hämärän jälkeen -elokuvassa.

Robert Pattinson ei säväytä Batmanina, mutta vika ei ole hänen. Zoë Kravitz näyttelee Kissanaista ja vallan mainiosti, vaikka roolihahmon seksikkyyttä – olipa se sitten sarjakuvamaista, koomista tai vakavaa – on hillitty, koska on haluttu tehdä likipitäen vaippaikäisille sallittu elokuva voiton maksimoimiseksi.

Kaikkein eniten The Batmanissa ärsyttää jatkuva rautalangasta vääntäminen. Etenkin rikospoliisi Gordon (Jeffrey Wright) tuntuu olevan mukana vain siksi, että tämä voisi varmistaa ja toistaa Batmanin juuri äsken sanoman asian. Tulee mieleen, että Spede on ollut yhtenä elokuvan käsikirjoittajista.

 

1tahtea1tahtea1tahtea

4,5K-tasoisena kuvatun elokuvan jälkityöt on tehty 4K-tasoisena, ja laatu on sen mukaista.


Tallennejulkaisu:

Levittäjä: SF Studios, Warner Bros.
Kuvasuhde: 2,39:1, 2160 p, 24 fps, Dolby Vision, HDR
Ääni: Dolby Atmos-TrueHD, DD 5.1
Tekstitys: suomi, ruotsi, ym.
Ikäraja: 16
Levyjä: 3 (UHD + BD + bonus-BD)


Lisämateriaali: omalla Blu-ray-levyllään parin tunnin edestä lisämateriaalia, muun muassa poistettuja kohtauksia ohjaajan kommentein ja dokumentti elokuvan teosta.


  dvd