vangoghikuisuudenporteilladvd

AT ETERNITY'S GATE
Irlanti, Sveitsi, Iso-Britannia, Ranska, Yhdysvallat 2018

Ohjaus:
Julian Schnabel
Käsikirjoitus: Julian Schnabel, Jean-Claude Carrière, Louise Kugelberg
Tuotanto: Jon Kilik
Pääosissa: Willem Dafoe, Rupert Friend, Paul Gauguin

1 tunti 48 minuuttia

Vincent van Gogh’n (1853–1890) lyyrisen traaginen elämä on kuin elokuvaa varten tehty, ja se huomattiin jo 1950-luvun Hollywoodissa. Vincente Minnellin ohjaama ja Kirk Douglasin tähdittämä Hän rakasti elämää (1956) oli keskeisessä roolissa siinä, että maalaustaiteen suurimpiin kuuluva mestari tuli tunnetuksi myös Yhdysvalloissa.

Minnellin elokuva oli yhtä aikaa intiimi ja valtava. Sen ulkokuvat filmattiin ajan tyylistä poiketen Euroopassa, aidoilla tapahtumapaikoilla, ja vieläpä vanhimmassa, laajimmassa CinemaScope-formaatissa. Massiivinen anamorfinen kuva ja sen keskiössä Douglasin herkkä roolisuoritus jäävät katsojan mieleen.

Viime vuosina van Gogh’n elämästä on tehty kaksikin elokuvaa. Doroty Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama Loving Vincent (2017) on ainutlaatuinen kokemus, käsinmaalattu animaatioelokuva, joka kertoo päähenkilönsä viimeisistä vaiheista eri aikatasoilla ja eri näkökulmista (Minnellin elokuva etenee kronologisesti ja vain van Gogh’n näkökulmasta). Itsekin taidemaalarina tunnetun Julian Schnabelin ohjaama Van Gogh – ikuisuuden porteilla on sen sijaan live actionia, jossa jälleen kerrotaan näistä van Gogh’n viimeisistä vaiheista. Tällä kertaa Vincentinä nähdään rooliin auttamatta liian vanha Willem Dafoe, joka iästään huolimatta tuntuu ainoalta oikealta valinnalta. Sympaattisessa ja intensiivisessä Dafoessa on kaikki ne riivatun, piinatun ja elämän kaltoin kohteleman taiteilijaneron piirteet, joita van Gogh’n näyttelijässä odottaakin näkevänsä.

Schnabel on tehnyt elokuvastaan tunnelmapalasen, tavanomaisesta poikkeavan henkilökuvan, jossa perinteisen juonielokuvan ainekset on hylätty. Vaikeaselkoinen se ei silti ole, eikä edes tekotaiteellinen, vaikkakaan ei täysipainoinen teoskaan. Roolihahmot ovat pukeutumiseltaan ja ulkonäöltäänkin tuttuja van Gogh’n maalauksista, aivan kuten aiemmissakin elokuvissa – mitenpä muutenkaan. Mutta totuudesta tai oletetusta totuudesta Schnabel kyllä poikkeaa varsinkin elokuvan lopussa, vaikka sekin teoria on yleisesti tunnettu.

1tahtea1tahtea1tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.

 

DVD-JULKAISU:

Julkaisija: Soul Media / Scanbox (maahantuonti Elokuvapalvelu J. Suomalainen)
Tekstitys: suomi, ruotsi, ym.
Ääni: Dolby Digital 5.1
Kuva: 2,35:1
Levyjä: 1

12u

 

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla    

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai 10.7.

theperfectcandidatejuliste theboy2juliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

nakemiinneuvostoliittojuliste viimeisetjuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja