filmstarsdontdieinliverpooldvd

FILM STARS DON'T DIE IN LIVERPOOL
Iso-Britannia 2017

Ohjaus:
Paul McGuigan
Käsikirjoitus: Matt Greenhalgh
Tuotanto: Barbara Broccoli, Colin Vaines
Pääosissa: Annette Bening, Jamie Bell

1 tunti 42 minuuttia

1940- ja 1950-lukujen Hollywoodin tähdenlento, sivuosa-Oscarilla palkittu Gloria Grahame (1923–1981) eli ilmeisen onnettoman elämän kaikesta menestyksestään huolimatta. Sellaisen kuvan saa Grahamen biografiasta ja varsinkin Paul McGuiganin elokuvasta Film Stars Don’t Die in Liverpool (2017).

Iän karttuessa elokuvaroolit vähenivät ja teatteriroolitkin olivat tiukassa. 1970-luvun lopulla Grahame oli neljästi eronnut, skandaalit ja kohut läpikäynyt yli viisikymppinen ex-tähti. Englantilaisessa teatterissa näytellessään Grahame (Annette Bening) tutustuu itseään liki kolmekymmentä vuotta nuorempaan Peteriin (Jamie Bell), joka pyrkii itsekin näyttelijäksi. Alkavassa romanssissa kohtaavat menneiden vuosien hienoja päiviä kaipaava, ikääntymistään kammoksuva viisikymppinen Oscar-voittaja ja liverpoolilainen työläisperheen poika, joka ei tule koskaan samanlaisesta menestyksestä nauttimaan.

McGuiganin aiemmat ohjaustyöt – Lucky Number Slevin (2006) ja Victor Frakenstein (2015) – olivat aivan toisentyyppisiä elokuvia. Niissä kuitenkin näkyi McGuiganin taito tehdä hyvännäköistä toimintaelokuvaa, mutta Film Stars Don’t Die in Liverpool on draamaa. Siinä pelataan eri asioilla, eikä McGuigan ole tilanteen tasalla. Annette Beningin ja Jamie Bellin kaltaisista päänäyttelijöistä ei ole apua, jos näiden kahden aivan eri ihmisen rakkautta ei osata kuvata mitenkään. Kliseiset raivokohtaukset ja traagiset kolaukset sen enempää kuin siirappinen tai humoristinen romanttisuuskaan eivät onnistu selittämään sitä, miksi nämä ihmiset toisiaan rakastavat. Riideltäessä ja kuoltaessa elokuvassa on eniten tunnetta, monessakin mielessä.

Kieltämättä elokuva olisi voinut olla paljon kiinnostavampi, jos se olisi kerrottu Beningnin näyttelemän Grahamen näkökulmasta. Hän kun on näistä kahdesta se kiinnostavampi tapaus. Kerran näkökulmaa vaihdetaankin, mutta vasta elokuvan jo pitkälle edettyä ja vain yhden kohtauksen ajaksi.

Toteutukseltaan Film Stars Don’t Die in Liverpool näyttää siltä kuin tekijät olisivat keksineen resurssiensa vähäisyyden edessä ruveta tekemään nykypäiväistettyä versiota Hollywoodin studiokauden elokuvista. Kyseessä on 1970- ja 1980-lukujen taitteen epookki, jossa aitoja ulkokuvia on vain muutama. Loput on kuvattu studiossa greenscreenin edessä, eikä sitä voi olla huomaamatta. Pieni budjetti näkyy ja tuntuu, eikä hyvällä tavalla. Elokuvan alkupuolelta jäi mieleen kohtaus, jossa linssissä näkyy jatkuvasti heijastuksia. Sekään tuskin oli muutamaa kohtaa lukuun ottamatta tarkoituksellista.

Mielenkiintoisena seikkana todettakoon, että Film Stars Don’t Die in Liverpoolin on tuottanut Eon Productions -yhtiö, joka ei ennen tätä ollut yli viiteenkymmeneen vuoteen tehnyt muita kuin Bond-elokuvia.

1tahtea1tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.

 

DVD-JULKAISU:

Julkaisija: Soul Media / Scanbox (maahantuonti Elokuvapalvelu J. Suomalainen)
Tekstitys: suomi, ruotsi, ym.
Ääni: Dolby Digital 5.1
Kuva: 2,35:1
Levyjä: 1

12u

 

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla    

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai 10.7.

theperfectcandidatejuliste theboy2juliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

nakemiinneuvostoliittojuliste viimeisetjuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja