booksmartbd

BOOKSMART
Yhdysvallat 2019

Ohjaus:
Olivia Wilde
Käsikirjoitus: Emily Halpern, Sarah Haskins, Susanna Fogel, Katie Silberman
Tuotanto: Megan Ellison, Chelsea Barnard, David Distenfeld, ym.
Pääosissa: Kaitlyn Dever, Beanie Feldstein

1 tunti 43 minuuttia

Booksmartia voi surutta sanoa tyttöjen versioksi Superbadista. Greg Mottolan ohjaamassa Superbadissa (2007) kaksi high schoolin pian päättävää nuorta nörttipoikaa, laiha (Michael Cera) ja pulskempi (Jonah Hill), ottavat ilon irti elämästä ja bilettävät kuin viimeistä päivää. Booksmartissa kaksi high schoolin pian päättävää nuorta nörttityttöä, laiha (Kaitlyn Dever) ja pulskempi (Beania Feldstein), ottavat ilon irti elämästä ja bilettävät kuin viimeistä päivää. Feldstein on sattumalta Hillin sisko.

Ja sittenkin Booksmart on paljon muutakin kuin vain yksi monista Superbadin seuraajista. Tekijät ovat pääasiassa naisia – ohjaajana debytoi näyttelijä Olivia Wilde, käsikirjoituksen takana on neljä naista ja niin lavastus, puvustus kuin leikkauskin ovat naisten käsialaa. Kuvaaja tosin on mies, ohjaajan tapaan melko kokematon Jason McCormick, mutta jälki on silti hyvää ja miellyttävää katseltavaa: filmille kuvatussa elokuvassa on tunnelmaa.

booksmart1still
Feldstein (taka-alalla) ja Dever elokuvassa Booksmart.

Tarkemmin sanottuna Booksmartin keskiössä on Amyn (Dever) ja Mollyn (Feldstein) ystävyys, joka on tulossa käännekohtaansa: parhaiden ystävyksien tiet eroavat pian high schoolin päätyttyä. Tytöt ovat käyttäneet kouluvuodet opiskeluun ja parhaan mahdollisen todistuksen hankkimiseen, jotta tie parhaimpiin mahdollisiin jatko-opiskelupaikkoihin aukeaisi. Sitten, aivan viimeisenä koulupäivänä, ylipainonsa takia kiusattu Molly käy sanasotaa kiusaajiensa kanssa. Käy ilmi, että koko kouluajan juhlineet ja löysin rantein ottaneet kusipäät ovat hekin päässeet haluamiinsa kouluihin. Mollyn maailma romahtaa: yhdessä Amyn kanssa he päättävät lähteä viettämään hauskaa päättäjäisaattoiltaa, valmiina ryyppäämään ja harrastamaan seksiä, vihdoinkin juhlimaan. Mutta ensin pitäisi vain löytää niihin bileisiin.

Amy ja Molly ovat molemmat harmaasta massasta poikkeavia yksilöitä. Molemmat ovat fiksuja, mutta sittenkin Molly tuhlaa aikaansa uneksien koulun komeasta pojasta ja kaapista tullut Amy puolestaan epäröi puhua suoraan ihastukselleen. Tässähän ei ole mitään uutta, kuten ei Booksmartissa muutenkaan: samat asiat on kerrottu jo monta kertaa aiemmin, eri vuosikymmenillä, eri naamoilla, eri yhteyksissä ja jo kauan ennen Superbadiakin. Mutta Booksmart on erilainen elokuva, sillä sen päähenkilöt ovat teinityttöjä teinipoikien sijasta. Niin yksinkertaista se on. Vastaavaa nuorten naisten tarinaa on kerrottu aiemmin lähinnä vain John Hughes’n elokuvissa, ja niistäkin on jo vuosikymmeniä aikaa.

En yhtään ihmettele, vaikka ne samat naiskatsojat, jotka eivät Superbadin kaltaisille elokuville nauraneet, nauraisivat nyt Booksmartin vitseille. Sisältö on tuttu, mutta näkökulma eri. Booksmart on yhtä rehellisesti ja häpeilemättä naiskatsojille tehtyi kuin Superbad oli mieskatsojille.

1tahtea1tahtea1tahtea1tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Poistettuja kohtauksia, ohjaaja Wilden komenttiraita ja muutamia dokumentteja elokuvan teosta.

 

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: SF Studios (MGM)
Tekstitys: suomi, ruotsi, ym.
Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
Kuva: 2,39:1
Levyjä: 1

12u

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla kuvio kylla   

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai 10.7.

theperfectcandidatejuliste theboy2juliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

nakemiinneuvostoliittojuliste viimeisetjuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja